Wyrób ciasto i zawiń je z mięsem mielonym. To najlepszy pomysł na niedzielny obiad
Oto prosty pomysł na niedzielny obiad. Z mięsa mielonego przygotowujemy roladę w cieście. Przypadnie ona do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i np. amatorom pizzy. Jedno jest pewne- wszyscy będą zachwyceni.
Pomysł na niedzielny obiad
Zazwyczaj potrawę taką pieklibyśmy w piekarniku. Wyszłaby więc jakaś postać pasztecików, być może nie klasyczna – ale najbliższa ich definicji. Jednak, jak pokazuje choćby kanał Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, można z powodzeniem przygotować takie danie także na patelni.
Jego sercem jest mięso mielone, a właściwie bogaty farsz przygotowany na takiej bazie. Rolujemy go z prostym ciastem opartym na proszku do pieczenia. Takie danie, jeśli podamy je na obiad, świetnie sprawdzi się podobnie jak paszteciki – z czystym barszczem. Jednak równie dobrze pasuje do różnego rodzaju sosów, jak nasze ulubione – pomidorowy i czosnkowy.

Pieczenie na patelni
Takie danie to dobry pomysł na obiad między innymi ze względu na to, jak łatwo modyfikować w nim składniki. A proste ciasto śmietanowe sprawia, że to właściwie coś z niczego: łączymy klika produktów i otrzymujemy niecodzienny obiad także w niedzielę, kiedy sklepy są zamknięte. No i najważniejsze: lekkie ciasto i mięso mielone to połączenie, które przypadnie do gustu chyba każdemu (oprócz wegetarian).
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g mięsa mielonego
- 120 g startej mozzarelli
- 200 g mąki
- 150 g śmietany
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 mały pęczek dymki lub natki pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 ml oleju
- Sól, pieprz, oregano, tymianek
- Masło klarowane do smażenia

Paszteciki na niedzielny obiad
Śmietanę, mleko i olej wlewamy do miski i łączymy w gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ⅔ łyżeczki soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.
Mięso przenosimy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną zieleninę i przyprawy. Na tarce do mięsnej masy ścieramy ser.

Wszystko mieszamy z koncentratem pomidorowym. Do środka wybijamy jajko, przyprawiamy i wyrabiamy na kleistą mięsną masę – jak na kotlety mielone.
Z ciasta rozwałkowujemy duży okrągły placek o grubości ok. centymetra. Masę rozsmarowujemy na cieście i zawijamy w roladę. Tę kroimy na kawałki o szerokości 3 cm.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Układamy paszteciki i obsmażamy szybko z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.
Wypróbuj też przepisy na pastę z wędzonego twarogu i doskonałe młode ziemniaki.
