Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.05.2024 15:19

Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal
Fot. YouTube/Przepiski

Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.

Nic nie może się zmarnować

Majówka to czas ucztowania z rodziną i przyjaciółmi, zazwyczaj przy grillu. Ładna pogoda i doskonałe jedzenie sprzyjają takim spotkaniom. Niestety bardzo często po takich imprezach zostaje masa jedzenia, z którym nie wiadomo, co zrobić na dugi dzień.

Oczywiście, że najlepszym pomysłem jest zjedzenie go, ale wielu zadaje sobie proste pytanie - jak przygotować grillowane potrawy, aby wciąż pozostawały smaczne? Odpowiedź może być tylko jedna. Należy poddać je recyklingowi i stworzyć zupełnie nowe danie. Ja z rzeczy po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Jest to smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Co najważniejsze wykorzystałem do tego grillowaną kiełbasę, która jak zwykle została na drugi dzień. Dzięki temu przepisowi już nigdy nic się nie zmarnuje. 

Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal
Fot. YouTube/Przepiski

Nie tylko kiełbasa

Jak wskazuje nazwa dania, podstawowym składnikiem jest kiełbasa. W tym wypadku potrzebna będzie ta grillowana. Oprócz niej będziesz potrzebowała także innych składników, które nadadzą daniu sytości i soczystości. Wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania. Zdjęcie umieszczone w tym artykule, pochodzą z kanału Przepiski, znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 5 grillowanych kiełbas
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Kiełbasa po cygańsku - przepis

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Zeszklij ją na odrobinie oliwy. Kiedy będzie gotowa, wsyp oczyszczone i pokrojone w cienkie plastry pieczarki. 

W czasie smażenia warzyw, przygotuj paprykę. Umyj ją, oczyść gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.

Paprykę dodaj do podsmażonych składników, a całość dokładnie wymieszaj. Ogórki konserwowe pokrój w plastry i przełóż na patelnię. Całość podsmaż i wlej pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. 

Przypraw danie mieloną czerwoną papryką, pieprzem oraz solą i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj grillowaną kiełbasę. Całość trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, aż kiełbasy dobrze się podgrzeją i obiad gotowy. Sprawdź, co dodać do kalafiorowej, aby była jeszcze smaczniejsza oraz poznaj przepis na niezwykłą zapiekankę

Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal
Fot. YouTube/Przepiski