Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kanapki, żadne jajecznice. Te szybkie wytrwane rogaliki to najlepsze śniadanie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.12.2024 08:52

Żadne kanapki, żadne jajecznice. Te szybkie wytrwane rogaliki to najlepsze śniadanie

Żadne kanapki, żadne jajecznice. Te szybkie wytrwane rogaliki to najlepsze śniadanie
Fot. Canva

Co zrobić na śniadanie? Teraz wybór jest prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w ciasto francuskie i kilka składników. Rano rogaliki trafią do piekarnika i niebawem na nasz stół. 

Śniadanie, czyli pysznie z rana

Jedzenie śniadania daje nam energię, pomaga się skoncentrować i wykonywać obowiązki zawodowe. Dlatego warto pamiętać o tym pierwszym posiłku w ciągu dnia. Co jadamy na śniadanie? W biegu sięgamy po kanapki lub robimy jajecznicę. To może się w końcu znudzić. Przepis na proste i smaczne śniadanie zmieni wszystko.

 Dzięki ciastu francuskiemu, wędlinie i jeszcze kilku składnikom zrobimy znakomite rogaliki. Bez obaw, nie zajmie nam to dużo czasu. Śniadanie można przygotować wieczorem, a rano wstawić je tylko do piekarnika. Przepis na rogaliki można zobaczyć na kanale YouTube fura jedzenia. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

Żadne kanapki, żadne jajecznice. Te szybkie wytrwane rogaliki to najlepsze śniadanie
Fot. YouTube/furajedzenia

Jak zrobić rogaliki na śniadanie?

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • serek śmietankowy
  • 6 plastrów szynki
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie śniadanie zaczniemy od posmarowania połowy ciasta francuskiego serkiem śmietankowym. Ułożymy na nim plastry wędliny i posypiemy ją startym serem żółtym. Przykrywamy składniki drugą połową ciasta francuskiego.

Kroimy w trójkąty i je zwijamy w rulon. Ciasto warto schłodzić w lodówce. Po wyjęciu smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach przez 18 minut. 

Śniadanie, czyli rogaliki pełne smaku

Rogaliki są delikatne i bardzo smaczne. Z dodatkiem szynki i sera będą smakować całej rodzinie. Takie śniadanie można zjeść rano po przebudzeniu lub zabrać je do szkoły lub pracy. Rogaliki wychodzą chrupiące i są pysznym pomysłem na śniadanie.

Urozmaicą ten poranny posiłek. Ich zaletą jest łatwość przygotowania. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto z dodatkami, a rano wstawić je do piekarnika. Takie śniadanie pozwoli nam smacznie rozpocząć nowy dzień. Pisaliśmy o tym, jak długo gotować suszone grzyby. Polecaliśmy przepis na smaczną kolację z tortilli. 

Żadne kanapki, żadne jajecznice. Te szybkie wytrwane rogaliki to najlepsze śniadanie
Fot. YouTube/furajedzenia