Żadne pudełko po lodach. Mam 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku
Oto doskonały sposób, by zakonserwować zioła, po które często sięgamy. Koperek, pietruszka czy lubczyk świetnie odnajdą się w zamrażarce w takiej właśnie formie. Poznaj sposób na liofilizowany koperek. Zachowa smak i świeżość na długi czas.
Sposób na mrożenie koperku
Choć rzadko myślimy o tym w ten sposób, zielenina – koperek, pietruszka, dymka – to także produkty sezonowe. Najlepiej więc przygotować zapasy, kiedy pęczki są najbardziej dorodne, a przy tym najtańsze. Stąd tradycja zamrażania ziół, by zawsze mieć je pod ręką.
Litrowe pudełko po lodach przyjęło się jako najbardziej rozpowszechniona odpowiedź na to wyzwanie. Niestety, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Swoją alternatywę podsuwa Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie profil kulinarny jedz.pysznie.
Co zamiast pudełka po lodach
Koperek, przechowywany z dużą ilością powietrza (np. w pudełku po lodach) szybko przejmie inne aromaty. Straci przy tym wiele wody, która skrystalizuje się na listkach. W efekcie otrzymamy mrożony, ale suszony (czyli liofilizowany) koperek.
Jest wiele sposobów, by zakonserwować koperek (i jemu podobne przyprawy) na zimę. Niektórzy sięgają po doskonałe, ale mało uniwersalne metody, jak zalewanie go oliwą. Ania Zyśk ma zaś prostą poradę: ułożyć porcje koperku w foremkach do lodu. Przygotowywany w tej formie doskonale podkreśli smak sałatek i ugotowanych ziemniaków.
Jak mrozić koperek
Krok 1. Koperek płuczemy i drobno siekamy

Krok 3. Posiekany koperek przekładamy do foremek na lód

Krok 3. Foremki wstawiamy do zamrażalnika
