Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.01.2023 21:04

Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa

Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa
Canva / fotek

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Chętnie przygotowujemy ją przez cały rok. Jeśli chcesz, aby zupa pomidorowa nabrała niezwykłej kremowości, dodaj do niej majonez. Efekt końcowy jest totalnie zaskakujący.

W zimnych miesiącach roku smak sklepowych pomidorów pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście nadal bez trudu możesz przygotować swoją ulubioną zupę pomidorową. Zamiast świeżych warzyw, postaw na pomidory z puszki. Doskonale sprawdzi się także pomidorowa passata.

Przepis na aksamitną zupę pomidorową z dodatkiem majonezu

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 łyżki masła

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 3 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól i pieprz do smaku

Niezwykła zupa pomidorowa z majonezem krok po kroku

Cebulę do zupy pomidorowej drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Dodaj do niej marchew oraz pietruszkę pokrojone w niewielką kostkę. Do warzyw dołóż liście laurowe, ziele angielskie i smaż wszystko przez 2-3 minuty.

Do garnka dolej 1 litr wody. Dodaj sos sojowy i gotuj całość pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dołóż krojone pomidory z puszki oraz koncentrat i trzymaj zupę pomidorową na ogniu przez 5-10 minut.

W niewielkiej ilości wody wymieszaj starannie mąkę i majonez. Zawiesinę zahartuj 1 chochlą gorącej zupy pomidorowej. Po chwili wlej ją do garnka i wymieszaj. Całość doprowadź do zagotowania i mieszaj jeszcze przez 2-3 minuty.

Gotową zupę pomidorową dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym osobno ryżem lub makaronem. Zupę przed podaniem możesz udekorować posiekaną natką pietruszki. Czy znacie powalający smak pomidorowej gotowanej na soku? Grecka pomidorówka zaprezentowana przez Makłowicza zachwyca oryginalnymi dodatkami.

Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa
Canva / pepmiba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: