Zapiekanka makaronowa a la pizza. Prosty pomysł na pyszny obiad
Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka makaronowa à la pizza. Specjał ten zaspokoi jednocześnie wielbicieli włoskiej pasty i pizzy. Ma piękny aromat, doskonały smak i można się nim nasycić. A poza tym doskonale nadaje się do odgrzewania. Możecie więc przygotować obiad na dwa dni.
Czy wy też tak macie, że gdy jesteście we włoskiej restauracji, trudno wam wybrać między pizzą a daniem z makaronu? Jeśli tak, to nasza dzisiejsza propozycja jest dla was wprost idealna. Miejsce ciasta na pizzę zajął makaron, ale pozostałe dodatki są typowe jak dla pizzy. Potrawę tę zrobicie szybko i równie szybko nasycicie nią rodzinę.
Przepis na zapiekankę makaronową à la pizza
Składniki:
20 dag grubszego makaronu, np. rurki, świderki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 jajko
15 dag sera żółtego
30 dag mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
15 dag pieczarek
olej
bazylia suszona i świeża
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki à la pizza
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, wymieszaj z przecierem pomidorowym i jajkiem. Formę na tartę natłuść, przełóż do niej makaron. Posyp go częścią startego sera. Mielone mięso chwilę podsmaż na oleju. Wymieszaj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Wyłóż na makaron.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, zrumień na oleju. Wyłóż je na mięsie, poprzekładaj przekrojonymi na pół pomidorkami.
Potrawę posyp resztą startego sera. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i pieczarkami, a także na zapiekankę ziemniaczaną.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: beszamel.se