Zawijam kurczaka w folię i wkładam do piekarnika. To najlepszy obiad na weekend
Oto nowatorski sposób na zapiekankę z kurczaka. Kotlety z piersi pieczemy tu razem z ziemniakami i dodatkami. W pół godziny mamy gotowy obiad ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.
Pieczony kurczak na obiad
Przygotowanie zapiekanki to przeważnie dość duże przedsięwzięcie, wymagające wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ten sposób, pokazany m.in. na kanale Smaczny na Facebooku, jest pozbawiony tej wady. Dzięki folii aluminiowej można przygotować zapiekankę w postaci monoporcji.
Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 4 łyżki śmietany
- 80 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, tymianek
- Oliwa z oliwek
Przepis na zapiekankę z kurczaka
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów. Kurczaka kroimy z grubości i rozbijamy dość cienko. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce.
Na kwadratowych kawałkach folii aluminiowej układamy papier do pieczenia. Na środku układamy warstwę ziemniaków. Posypujemy je solą i tymiankiem.
Kotlety z piersi nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Układamy je na ziemniakach. Odkładamy wszystko na bok.
Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu. Wrzucamy cebulę i przyprawiamy tymiankiem. Kiedy zacznie się robić szklista, wrzucamy marchewkę i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przestudzoną cebulę z marchewką układamy na kotletach. Wyrównujemy warstwę i na każdą kładziemy po łyżce śmietany. Na wierzchu układamy Po dwa plastry pomidora.
Kurczaka z warzywami posypujemy startą mozzarellą. Nakrywamy warstwą papieru do pieczenia i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po 20 minutach wyjmujemy zapiekankę. Rozwijamy folię i wkładamy z powrotem do piekarnika. Po ok. 10 minutach, kiedy ser będzie apetycznie rumiany, wyjmujemy i podajemy.
Obiad z kurczaka – porady
- Folia aluminiowa to świetny sposób na pieczenie produktów. Warstwa papieru do pieczenia potrzebna jest po to, by folia nie miała kontaktu z żywnością. Inaczej cząsteczki metali będą przenikać do jedzenia.
- Do dań z ziemniakami zawsze warto wybierać odpowiednie odmiany. Szukajmy odmian typu B albo BC. Z popularnych dobre będą gala, irys czy irga.
Sprawdź też porady dotyczące picia wody w upały i gotowania ryżu.