Strzelczyk pokazał, jak zrobić młode ziemniaki z patelni. To hit na lato
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na ziemniaki ugotowane na patelni. Wystarczy kilka składników – koper, czosnek i masło – by wydobyć z nich pełnię smaku. Złociste kuleczki są najlepszym sposobem na uczczenie sezonu na świeże polskie warzywa.
Ziemniaki z patelni
Ziemniaki to dobrze znany nam na co dzień dodatek do dań. Jednak tylko w jednym okresie roku, na przełomie wiosny i lata, zmieniają się z dodatku w samodzielne danie. Takie ziemniaki wystarczy podać ze zsiadłym mlekiem i nic więcej nie trzeba.
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 duży pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, suszona papryka
- Masło
Pieczone młode ziemniaki
Ziemniaki wrzucamy na głęboką patelnię lub do rondelka. Dodajemy pół pęczka koperku – nieposiekany, razem z łodygami. Zalewamy wodą tak, by sięgała do połowy ziemniaków.
Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Kiedy będą łatwo dawać się nakłuć, odcedzamy wodę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Znów wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i pieczemy na niewielkim ogniu.
Po jakimś czasie do ziemniaków dajemy posiekany czosnek. Dodajemy połowę pozostałego koperku. Pieczemy, aż ziemniaki będą rumiane – można dodać jeszcze więcej masła pod koniec obróbki.
Ziemniaki doprawiamy pozostałą częścią kopru po przełożeniu na talerze. Podajemy ze zsiadłym mlekiem albo jako dodatek do obiadu.
Ziemniaki z patelni – porady
- Ziemniaki gotowane pod przykryciem na zbyt małej ilości wody będą częściowo ugotowane na parze. W ten sposób utrzymają jędrność i nie będą się rozwalać. W razie potrzeby można dodać nieco wody.
- Posiekany czosnek dość szybko zaczyna się przypalać. Nie dodawajmy go zbyt wcześnie do ziemniaków. Rozprowadzony w rozpuszczonym maśle, stworzy świetny sos.
- Świetnym towarzystwem do ziemniaków jest tymianek. Można też po zdjęciu z patelni posypać je drobno otartym parmezanem. Zmieni to prostą przekąskę w prawdziwą ucztę.
Wypróbuj też przepis na marynowaną cukinię i dobry sposób na gotowanie ryżu.