Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał, jak zrobić młode ziemniaki z patelni. To hit na lato
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.07.2025 19:20

Strzelczyk pokazał, jak zrobić młode ziemniaki z patelni. To hit na lato

Strzelczyk pokazał, jak zrobić młode ziemniaki z patelni. To hit na lato
fot. Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha

Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na ziemniaki ugotowane na patelni. Wystarczy kilka składników – koper, czosnek i masło – by wydobyć z nich pełnię smaku. Złociste kuleczki są najlepszym sposobem na uczczenie sezonu na świeże polskie warzywa.

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki to dobrze znany nam na co dzień dodatek do dań. Jednak tylko w jednym okresie roku, na przełomie wiosny i lata, zmieniają się z dodatku w samodzielne danie. Takie ziemniaki wystarczy podać ze zsiadłym mlekiem i nic więcej nie trzeba.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, suszona papryka
  • Masło

Pieczone młode ziemniaki

Ziemniaki wrzucamy na głęboką patelnię lub do rondelka. Dodajemy pół pęczka koperku – nieposiekany, razem z łodygami. Zalewamy wodą tak, by sięgała do połowy ziemniaków.

Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Kiedy będą łatwo dawać się nakłuć, odcedzamy wodę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Znów wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i pieczemy na niewielkim ogniu.

Po jakimś czasie do ziemniaków dajemy posiekany czosnek. Dodajemy połowę pozostałego koperku. Pieczemy, aż ziemniaki będą rumiane – można dodać jeszcze więcej masła pod koniec obróbki.

Ziemniaki doprawiamy pozostałą częścią kopru po przełożeniu na talerze. Podajemy ze zsiadłym mlekiem albo jako dodatek do obiadu.

Ziemniaki z patelni – porady

  • Ziemniaki gotowane pod przykryciem na zbyt małej ilości wody będą częściowo ugotowane na parze. W ten sposób utrzymają jędrność i nie będą się rozwalać. W razie potrzeby można dodać nieco wody.
  • Posiekany czosnek dość szybko zaczyna się przypalać. Nie dodawajmy go zbyt wcześnie do ziemniaków. Rozprowadzony w rozpuszczonym maśle, stworzy świetny sos.
  • Świetnym towarzystwem do ziemniaków jest tymianek. Można też po zdjęciu z patelni posypać je drobno otartym parmezanem. Zmieni to prostą przekąskę w prawdziwą ucztę.

Wypróbuj też przepis na marynowaną cukinię i dobry sposób na gotowanie ryżu.