Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Roladki z mięsa mielonego to kusząca potrawa, jednak nie zawsze mamy pomysł, jak ją przygotować. Z pomocą przychodzi Anna Zyśk. Kucharka pokazuje swoją wersję, smażoną – czy raczej pieczoną – w papierze.
Roladki z mięsa mielonego
Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie profil kulinarny jedz.pysznie, pokazała sposób na nietypowe kotlety z mięsa mielonego. Dzięki prostej sztuczce można je nafaszerować przed usmażeniem. W ten sposób serwujemy mięso z warzywami, a sam farsz pomaga mu utrzymać soczystość.
Dzięki umiejętnemu zawinięciu mięsa w papier do pieczenia osiągamy coś więcej niż tylko świetny kształt takich kotlecików. Dodatkowo możemy usmażyć je bez tłuszczu, a w każdym razie bez takiej jego ilości, jaka zazwyczaj znajduje się w kotletach mielonych. To świetna okazja, by nieco odchudzić jedno z naszych ulubionych dań.
Roladki
Na farsz w wydaniu Anny Zyśk składają się marchewka, pieczarki i czerwona cebula. Oczywiście nie musi nas to ograniczać. Niezależnie od użytych warzyw i dodatków danie to jest jednocześnie swojskie i odkryte zupełnie na nowo.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 40 g bułki tartej
- Sól i pieprz
Farsz:
- 50 g cebuli
- 100 g pieczarek
- 100 g marchewki
- 10 g oleju
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem
Mielone roladki smażone na suchej patelni
Krok 1. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki

Krok 2. Na patelni smażymy cebulę, dodajemy marchewkę, a potem pieczarki. Smażymy, aż stracą surowość

Krok 3. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Nakładamy na kawałki papieru do pieczenia i formujemy kwadratowe placki

Krok 4. Przestudzony farsz nakładamy na mięso. Formujemy roladki

Krok 5. Roladki zawijamy na końcach jak cukierki

Krok 6. Mięso smażymy na suchej patelni, przewracając, by papier przyrumienił się z obu stron

Krok 7. Smażymy, aż roladki będą rumiane, rozwijamy i podajemy na obiad
