Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.05.2025 13:25

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Roladki z mięsa mielonego to kusząca potrawa, jednak nie zawsze mamy pomysł, jak ją przygotować. Z pomocą przychodzi Anna Zyśk. Kucharka pokazuje swoją wersję, smażoną – czy raczej pieczoną – w papierze.

Roladki z mięsa mielonego

Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie profil kulinarny jedz.pysznie, pokazała sposób na nietypowe kotlety z mięsa mielonego. Dzięki prostej sztuczce można je nafaszerować przed usmażeniem. W ten sposób serwujemy mięso z warzywami, a sam farsz pomaga mu utrzymać soczystość.

Dzięki umiejętnemu zawinięciu mięsa w papier do pieczenia osiągamy coś więcej niż tylko świetny kształt takich kotlecików. Dodatkowo możemy usmażyć je bez tłuszczu, a w każdym razie bez takiej jego ilości, jaka zazwyczaj znajduje się w kotletach mielonych. To świetna okazja, by nieco odchudzić jedno z naszych ulubionych dań.

Roladki

Na farsz w wydaniu Anny Zyśk składają się marchewka, pieczarki i czerwona cebula. Oczywiście nie musi nas to ograniczać. Niezależnie od użytych warzyw i dodatków danie to jest jednocześnie swojskie i odkryte zupełnie na nowo.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 40 g bułki tartej
  • Sól i pieprz

Farsz: 

  • 50 g cebuli
  • 100 g pieczarek
  • 100 g marchewki
  • 10 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Mielone roladki smażone na suchej patelni

Krok 1. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Na patelni smażymy cebulę, dodajemy marchewkę, a potem pieczarki. Smażymy, aż stracą surowość

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Nakładamy na kawałki papieru do pieczenia i formujemy kwadratowe placki

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Przestudzony farsz nakładamy na mięso. Formujemy roladki

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Roladki zawijamy na końcach jak cukierki

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Mięso smażymy na suchej patelni, przewracając, by papier przyrumienił się z obu stron 

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Smażymy, aż roladki będą rumiane, rozwijamy i podajemy na obiad

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie smakuje jak z restauracji
Fot. Anna Zyśk