Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Restauracje > Zbiorowe zatrucie pokarmowe w nadmorskim ośrodku. Sanepid ostrzega, poszkodowanych może być więcej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.06.2024 13:51

Zbiorowe zatrucie pokarmowe w nadmorskim ośrodku. Sanepid ostrzega, poszkodowanych może być więcej

Zbiorowe zatrucie pokarmowe w nadmorskim ośrodku. Sanepid ostrzega, poszkodowanych może być więcej
Fot. Canva/GoodLifeStudio, East News/Tomasz Golla

Choć służby sanitarne dwoją się i troją, nie udaje się wyeliminować wszystkich ognisk zatruć pokarmowych. W jednym z nadmorskich ośrodków grupa osób dotkniętych tą przypadłością przechodzi izolacje w swoich pokojach.

Zatrucie w Pogorzelicy

Pogorzelica to miejscowość koło Niechorza, na zachodniej części polskiego wybrzeża Bałtyku. W jednym z ośrodków wypoczywa tam grupa 60 seniorów. Choć „wypoczywa” może nie być najlepszym słowem, biorąc pod uwagę, że duża część z nich przechodzi właśnie objawy zatrucia pokarmowego. 

17 czerwca rano media donosiły o kilkanaściorgu osobach z grupy, które doświadczyły objawów zatrucia. Sanepid podał jednak, że wkrótce chorych było już nawet ponad 40 osób. To dwie trzecie turnusu – a, według stanu tuż przed południem, można było przypuszczać, że liczba ta jeszcze urośnie.

Zbiorowe zatrucie pokarmowe w nadmorskim ośrodku. Sanepid ostrzega, poszkodowanych może być więcej
Fot. Canva/CDC CC0 Images

Sanepid nad morzem

Zdobywaniem bardziej szczegółowych informacji zajęli się między innymi reporterzy RMF FM. Według ich informacji nikt nie wymaga leczenia szpitalnego. Jednak sanepid nakazał osobom z objawami izolację w pokojach.

W niedzielę służby sanitarne uwijały się w domu wypoczynkowym. Pobierali próbki od chorych, badali pracowników. Podejrzenie, jak zawsze, pada na jedzenie podawane w restauracji obiektu. Wyniki jego badań będą jednak znane dopiero w środę.

Zatrucia pokarmowe w Polsce

Gorące dni letnie, a także konieczność wyżywienia większych grup turystów i kuracjuszy w ośrodkach wypoczynkowych, sprzyjają zakażeniom. Przepisy sanitarne minimalizują ryzyko, ale żaden system nie jest w stu procentach szczelny. Dlatego służby przypominają co roku o profilaktyce.

Jako konsumenci powinniśmy więc unikać potraw o podejrzanym zapachu czy jedzenia zawartości puszek o wypukłych wieczkach i przeterminowanych produktów. Kluczowa jest też higiena rąk. W kuchniach zaś najprzyjemniejsze dla bakterii miejsce to wilgotne ścierki i zmywaki. Problemy sprawiać mogą także niedokładnie umyte warzywa i produkty przechowywane w kuchni nieodpowiednich temperaturach.

Dowiedz się też, jak poprawnie mrozić maliny i przeczytaj o sporze Biedronki ze szczerym youtuberem.

Zbiorowe zatrucie pokarmowe w nadmorskim ośrodku. Sanepid ostrzega, poszkodowanych może być więcej
Fot. Canva/Images de Claudia Hi