Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.05.2024 13:41

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów
fot. Canva

Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.

Kotlety mielone z serem

Amerykanie lubią w swoich hamburgerach stosować wyłącznie mięso. Sprawia to, że nadmiernie upieczone czy usmażone łatwo się ono rozpada, a ratunkiem jest przygotowywać je nieco bardziej krwiste. Kotlety mielone znane w naszej części świata mają jednak inną logikę.

Przygotowując takie kotlety pilnujemy, by były w środku dobrze wysmażone. Zwłaszcza że najczęstszym wyborem na mielone jest mięso wieprzowe, a to znacznie gorzej prezentuje się w wersji niedosmażonej niż wołowina. Dlatego, by dosmażone nie rozpadało się nadmiernie, stosujemy różne dodatki. Najbardziej podstawowym jest jajko, ale starty żółty ser też pomaga utrzymać strukturę mięsa.

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów
fot. Canva

Klopsy z mielonego mięsa

Przede wszystkim dodatek ostrego żółtego sera do kotletów podkręca ich smak. Stają się wtedy jeszcze bardziej sycące, aksamitne w strukturze i zwyczajnie pyszne.

Składniki

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 120 g żółtego sera – najlepiej wyrazistego, np. gruyere
  • 1 mała cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 namoczona w mleku i odciśnięta czerstwa bułka
  • Sól, pieprz, majeranek, szczypta ostrej papryki
  • Bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia

Kotlety mielone na obiad

Namoczoną w mleku bułkę dokładnie odciskamy i umieszczamy w misce razem z mięsem i wybitym jajkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Do miski ścieramy żółty ser na tarce o grubych okach, doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekane cebulę i koperek i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

Z masy mięsnej formujemy kotlety mielone – najpierw jako kulki, następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej, lekko dociskając. Smażymy na oleju o wysokim punkcie dymienia, aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową i pierś z kurczaka pieczoną na patelni z ziemniakami.

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów
fot. Canva