Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Znaleźli w KFC przeterminowane mięso. To ustaliły służby
Monika Dec
Monika Dec 23.09.2025 06:54

Znaleźli w KFC przeterminowane mięso. To ustaliły służby

Znaleźli w KFC przeterminowane mięso. To ustaliły służby
fot. Canva

Służby sanitarne wykryły, że w restauracji KFC w Libercu (Czechy) znajdowało się przeterminowane mięso - blisko 9 kg produktu przechowywanego po terminie ważności. 

  • Sieć fast food tłumaczy, że mięso nie było przeznaczone do sprzedaży klientom, ale mimo to sytuacja wywołała wszczęcie postępowania administracyjnego. 
  • Może skończyć się grzywną dla zarządcy restauracji.

Zaskakujące odkrycie w mięsie

Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza (SZPI) prowadzi kontrole po informacji dziennikarza Jana Tuny. W ramach jednej z nich w Libercu odkryto przeterminowane mięso – było tak oznaczone, że jego data przydatności do spożycia została przekroczona, a produkt znajdował się w kuchni restauracji. 
To naruszenie czeskiego prawa o żywności, które zobowiązuje przedsiębiorców do tego, że produkty spożywcze po terminie ważności nie mogą być przechowywane ani używane - nawet jeśli nie miały trafić do klienta.

Znaleźli w KFC przeterminowane mięso. To ustaliły służby
fot. Canva

Sieć się tłumaczy

KFC (firma AmRest zarządzająca lokalem w Czechach) broni się, mówiąc, że mięso nie zostało użyte do przygotowania potraw dla klientów — miało być przeznaczone do utylizacji. 
Jednak samo posiadanie przeterminowanego produktu w lokalu, nawet jeśli nie był użyty, to już wystarczający powód do wszczęcia procedur administracyjnych i możliwej sankcji. Sieć podkreśla, że stosuje rygorystyczne procedury bezpieczeństwa żywności oraz audyty, ale dla inspekcji liczą się również dowody fizyczne i przestrzeganie wymagań prawnych.

Reakcje klientów

Sprawa odbiła się szerokim echem w czeskich mediach i wywołała falę komentarzy wśród klientów fast foodów. Wielu konsumentów zaczęło otwarcie pytać o jakość i bezpieczeństwo serwowanych dań w sieciach gastronomicznych. 

Inspektorzy zapowiedzieli dalsze, wzmożone kontrole w restauracjach, aby sprawdzić, czy podobne praktyki nie występują także w innych lokalach. Eksperci podkreślają, że takie sytuacje podważają zaufanie do dużych marek i mogą mieć wpływ na ich reputację w całym regionie.

Niedawno pisaliśmy też o kontrowersyjnym odkryciu w żywności z Ukrainy oraz kontrowersyjnej dostawie pizzy z Pizza Hut.

Znaleźli w KFC przeterminowane mięso. To ustaliły służby
fot. Canva

źródło: SE/WP