Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Restauracja

Restauracja

Restauracja – co to jest? Podstawowe informacje

Restauracja to jeden z typów lokali gastronomicznych. Cechuje je pełna obsługa kelnerska, bogaty i tematyczny asortyment ujęty w menu (dotyczy to zarówno potraw, jak i napojów), oraz schludny i najczęściej elegancki wystrój wnętrza, spójnie wpleciony w atmosferę lokalu, najczęściej wspierany przez odpowiednią muzykę.

Potrawy w restauracjach przygotowywane są w ramach obszernego jadłospisu, ujętego w karty. Jedzenie przygotowywane jest ze świeżych składników (surowców), a nastawienie na jakość góruje nad czasem obsługi. Restauracje oferują również możliwość zorganizowania rozmaitych imprez okolicznościowych, takich jak wesele, urodziny czy inne uroczystości.

Czy McDonald’s to restauracja?

Restauracja, biorąc pod uwagę samą politykę obiektu jak i doświadczenia gości, musi na miano restauracji zasłużyć odpowiednimi (wyżej opisywanymi) standardami – w innej sytuacji nie będzie mieściła się w granicach rzeczonej definicji. Tym, co konfunduje wielu odbiorców jest fakt, że bary szybkiej obsługi, takie jak McDonald’s czy KFC często określają same siebie jako restauracje – zdecydowanie są to jednak wyłącznie bary fast-food, które z restauracją par excellence mają niewiele wspólnego.

Za faktem nieuznawania sieci fast-food za restauracje przemawia także szereg innych czynników, wśród których wymienić można samodzielną płatność (bez pośrednictwa kelnera) i to przed skonsumowaniem posiłku, przewagę dań na wynos, jednorazowe opakowania i „papierki” zamiast sztućców i talerzy, brak papierowego menu i często brak wystarczających warunków lokalowych jak na restaurację (na przykład brak osobnej toalety gdy bar fast-food położony jest na terenie galerii handlowej).

Jakie są rodzaje restauracji?

Istnieją różne rodzaje restauracji, które dzielić można przez pryzmat wielu czynników. Najpopularniejszym z nich będzie dotyczył zakresu serwowanego menu – w tym przypadku będzie nam chodziło o restauracje tradycyjne. Mogą one serwować potrawy regionalne, najczęściej w oparciu o sprawdzone przepisy.

Pochodnym rodzajem mogą być restauracje „casual dining”, gdzie panuje przyjazna, rodzinna atmosfera, ale wybór dań jest bardzo szeroki, oferując potrawy z różnych części świata, niekoniecznie trzymając się tradycyjnych receptur. Swego rodzaju alternatywę może stanowić restauracja typu „fine dining”, gdzie menu jest unikalne, lokal epatuje elegancją, a serwowane potrawy mają w sobie pierwiastek artyzmu – w restauracji „fine dining” stawia się na budowanie doświadczeń gości.

Istnieją także restauracje tematyczne, gdzie zarówno wystrój jak i menu powiązane są z jakimś dziełem kultury (np.: filmem, książką czy grą komputerową), epoką historyczną lub innym wydarzeniem. Innym rodzajem restauracji są restauracje specjalistyczne, serwujące wyłącznie jeden rodzaj dań – na przykład pizzę czy sushi.

Restauracje w pobliżu – gdzie ich szukać?

Branża gastronomiczna rozwija się dosyć prężnie, a co za tym idzie, co rusz pojawiają się nowe restauracje w okolicy. W dobie cyfryzacji ich odnalezienie nie powinno stanowić żadnego problemu. Najlepiej będzie poszukać ich za pośrednictwem Google Maps lub aplikacji służących do zamawiania jedzenia – takich jak Uber Eats czy Glovo. Dobrym pomysłem jest również wyjście poza obszar internetu i rozmowa na ten temat ze znajomymi lub samodzielna eksploracja określonego obszaru.

Pokaż więcej

KFC
23.09.2025 06:54 Znaleźli w KFC przeterminowane mięso. To ustaliły służby

Służby sanitarne wykryły, że w restauracji KFC w Libercu (Czechy) znajdowało się przeterminowane mięso - blisko 9 kg produktu przechowywanego po terminie ważności. Sieć fast food tłumaczy, że mięso nie było przeznaczone do sprzedaży klientom, ale mimo to sytuacja wywołała wszczęcie postępowania administracyjnego. Może skończyć się grzywną dla zarządcy restauracji.

wnętrze kościoła
09.09.2025 09:50 Kościoły zamieniają w restauracje. W kaplicy w Krakowie powstał bar

W XIV-wiecznej kaplicy św. Jadwigi przy ul. Stradomskiej w Krakowie nie ma już ołtarza – jego miejsce zajął okrągły bar, a dawne zakrystie przekształcono w kameralną winiarnię. Tak powstał Hedwig’s, lokal otwarty w ramach hotelu 12|14 Stradom House. To przykład, jak historyczne świątynie w całej Europie zyskują nowe życie po dekonsekracji.

bar mleczny
02.09.2025 11:08 Bary mleczne - relikt przeszłości, czy przyszłość ulicznego jedzenia?

Bary mleczne znowu cieszą się dużym zainteresowaniem. Czy w przyszłości zastąpią popularne restauracje typu fast food? Przyjrzyjmy się fenomenowi barów mlecznych i zobaczmy, co przyciąga do nich kolejne pokolenia Polaków. 

komunia
14.08.2025 09:06 Skandal na komunii. Restauratorka usłyszała zarzuty

Wielki dzień pierwszej komunii w Bytomiu skończył się łzami i pizzą z Żabki – restauratorka, która miała nakarmić dzieci uroczystym obiadem, właśnie usłyszała zarzut oszustwa

Magda Gessler
11.08.2025 12:09 Wsparcie KPO dla Gessler? Jest komentarz restauratorki

Restauracja „U Fukiera” w Warszawie, należąca do Magdy Gessler, miała znaleźć się na liście projektów wspieranych z Krajowego Planu Odbudowy (KPO). Według ustaleń Wirtualnej Polski wartość przyznanego wsparcia to 477,9 tys. zł. 

zakupy
04.08.2025 15:57 Będą zmiany w zakazie handlu w niedzielę? Najnowsze doniesienia

Ograniczenie handlu w niedzielę utrzymuje się nieprzerwanie od 2018 roku. Taka decyzja podzieliła polskie społeczeństwo na sympatyków i przeciwników. Teraz natomiast ma nastąpić przełom. Czy decyzja o zakazie handlu zostanie wycofana?

jajecznica
22.07.2025 15:22 Jajecznica z 3 jajek za 67 zł w Zakopanem. Właściciel restauracji sądzi, że powinno być drożej

Paragony grozy nie schodzą z nagłówków portali w sezonie letnim. Zwłaszcza jeden w 2025 roku rozgrzewa Polskę do czerwoności. Chodzi o klientów, którzy w restauracji w Zakopanem zapłacili za jajecznicę 67 złotych. 

sklep spożywczy
06.07.2025 12:05 UE nie ma litości, to koniec. Te produkty w 2026 znikną z wszystkich sklepów i restauracji

W 2026 r. wchodzą w życie nowe przepisy Unii Europejskiej. Nowelizacja zrewolucjonizuje przede wszystkim branżę gastronomiczną. Zmiany odczuje jednak każdy.

KFC widoczne w środku
01.07.2025 07:00 Skandal w KFC, do zamknięcia wszystkie restauracje. Co za porażka

Niestety w KFC doszło do nieprzyjemnego incydentu. Na szczęście nie w Polsce, a w Danii. Mianowicie sieć KFC postanowiła podjąć decyzje o zamknięciu wszystkich swoich lokali w tym kraju po tym, jak się okazało, że pracownicy regularnie przedłużali datę terminu przydatności do spożycia kurczaka. Dziennikarze dotarli do rozmów pracowników. 

jajecznica
30.06.2025 07:00 „Paragon grozy" za śniadanie w Zakopanem. Tylko spójrzcie na cenę jajecznicy

Sezon na „paragony grozy”, czyli doniesienia turystów o wydatkach w wakacyjnych kurortach, można uznać za otwarty. Tym razem niepokojące doniesienia napływają z Zakopanego. Media obiegła sensacyjna informacja, że koszt śniadania dla dwóch osób ma przekraczać ponad 200 zł. Czy takie ceny są dzisiaj standardem, na który musimy się zgadzać?

Dziwna mina Magdy Gessler
26.05.2025 15:54 Znieważona, obrzucona wyzwiskami i wyrzucona z lokalu Gessler. Do tej pory nikt jej tak wcześniej nie potraktował

W 2017 roku został wyemitowany odcinek „Kuchennych Rewolucji”, który wywołał niemałe zamieszanie. Teraz temat wraca jak bumerang, ponieważ pojawiły się nowe okoliczności, które pozwalają rzucić inne spojrzenie na tą sprawę. W tle policja.

Kuchenne Rewolucje
10.04.2025 07:00 Restauracja po Kuchennych Rewolucjach odcina się od Gessler “Mieliśmy dosyć”

Program Magdy Gessler o nazwie “Kuchenne Rewolucje” od wielu lat cieszy się ogromną popularnością i zdążył zdobyć wielu sympatyków. Jakiś czas temu celebrytka razem ze swoją ekipą zawitała do Konina, aby przeprowadzić rewolucję w jednej z tamtejszych restauracji. Teraz lokal ogłasza, że odcina się od Magdy Gessler. 

Pan Sebastian Hebel
29.03.2025 14:01 Nie żyje uczestnik Kuchennych Rewolucji. Rodzina poinformowała, co stanie się z lokalem

Niestety nie żyje Sebastian Hebel, uczestnik “Kuchennych rewolucji”. Mężczyzna wystąpił w nich dwa razy. Był właścicielem lokalu gastronomicznego “Gospoda Kaszubski Polot”, w którym Magda Gessler kiedyś przeprowadziła rewolucję. W mediach społecznościowych pojawiły się posty żegnające Pana Sebastiana. 

Kawałek ciasta na talerzyku
20.03.2025 10:25 Tyle kosztuje talerzyk na komunię w 2025 roku. Cena zwala z nóg

Powoli zbliża się sezon komunijny, zatem już niedługo tłumy dzieci pójdą do Kościoła przyjąć Pierwszą Komunię Świętą. Wiąże się to oczywiście z późniejszym rodzinnym przyjęciem. Niestety rodzice będą musieli sięgnąć głęboko do kieszeni, ponieważ taka impreza to duży wydatek. Jak ceny wyglądają w 2025 roku?

pączki na tłusty czwartek
21.02.2025 16:36 Rekordowa cena pączków w Polsce. Padła trzycyfrowa liczba

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym narodowym dniu słodkości wszyscy zajadamy się pączkami i faworkami. Niektórzy pyszności przygotowują w domu, inni stawiają na sprawdzone piekarnie i pączkarnie. Ta cena pączków pobija jednak wszelkie rekordy.

Magda Gessler i YouTuber
18.02.2025 16:36 Kupił gołąbki od Gessler za 87 zł. Ledwo skosztował, od razu to wypalił

Od dłuższego czasu bardzo popularne w Internecie jest to, że znani influenserzy próbują i oceniają smak jedzenia z różnych restauracji. Ekspertem w tej dziedzinie jest niewątpliwie youtuber Książulo, który ma ogromną grupę fanów. Znanym z testowania różnorodnych rzeczy jest również autor kanału na YouTube “Sprawdzam Jak”. Tym razem postanowił on spróbować gołąbków od Magdy Gessler. Możecie być zaskoczeni tym, co powiedział. 

Baca w swojej restauracji
17.02.2025 17:06 Baca odpowiada Książulowi na krytykę, nie jest dobrze. "Zrobiłeś to z premedytacją"

W ostatnim czasie w polskim Internecie było głośno o konflikcie pomiędzy Książulem, czyli jednym z najpopularniejszych youtuberów w Polsce, a znanym z telewizji właścicielem restauracji Arturem Bacowskim. Cała afera dotyczyła recenzji, którą wystawił w sieci Książulo na temat wspomnianej knajpy. Teraz „baca” oskarża youtubera o to, że kłamie. 

Dzień bigosu
17.01.2025 14:56 Bigos oczami chefa Camastry

Bigos to danie, które króluje od wieków na polskim stole. W styczniu, nie przez przypadek, obchodzimy Dzień Bigosu. Jest on nieodłącznym elementem świąt czy spotkań rodzinnych. Zimowym kulinarnym akcentem, który przygotowuje u siebie w domu także chef Andrea Camastra z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji NUTA. Jak Włoch, który od przeszło dekady mieszka w Polsce zapatruje się tę klasyczną potrawę? W jaki sposób podałby bigos w swojej restauracji? Chef Camastra opowiada o swoim spojrzeniu na „potrawę przyrządzoną z resztek”.

Pierogi z restauracji NUTA
12.12.2024 15:32 Pierogi – Smak tradycji, który łączy pokolenia i kultury

Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano. 

zupa grzybowa i Piotr Adamczyk
28.11.2024 14:26 Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u Gessler

Restauracja – Stary Dom – której właścicielem jest Piotr Adamczyk, przedstawiła ofertę świąteczną. Porównaliśmy ją z menu restauracji U Fukiera i okazało się, że ceny niektórych dań są wyższe niż u Magdy Gessler. Ile kosztuje świąteczny catering?

gulasz
18.11.2024 13:14 W tatrzańskiej restauracji podano gulasz z niedźwiedzia. Oburzeni ludzie żądają wyjaśnień

Gulasz podawany w jednej z tatrzańskich restauracji wywołał medialną burzę. Powodem było mięso niedźwiedzia, z którego przyrządzono danie. W sprawie interweniowali aktywiści działający na rzecz ochrony lasów. Podejrzewają, że w pozyskaniu mięsa uczestniczył jeden z wysoko postawionych pracowników parku narodowego. 

Burger Rywala
07.11.2024 11:27 „Nadal robimy to lepiej. Tylko ostrzej” MAX Premium Burgers prezentuje nowego Burgera Rywala

MAX Premium Burgers po raz kolejny podnosi poprzeczkę w branży fast food, stawiając wyzwanienie tylko konkurencji, ale przede wszystkim sobie. 7 listopada zadebiutował nowy Burger Rywala, który oferuje wyjątkowe połączenie piklowanych papryczek jalapeño i kremowego sosu aioli.R ywal No. 2 jest dostępny w czterech wariantach: z wołowiną, wołowiną z bekonem, chrupiącym kurczakiem oraz roślinnym Plant Beef.

Gęsina
05.11.2024 14:09 Gęsina w kakao, czyli wywiad z chefem Andreą Camastrą z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Nuta

Listopad to miesiąc, który przynosi wyjątkowe doznania kulinarne, w którym gęsina zajmuje zaszczytne miejsce na polskich stołach. Uznawana za "szlachciankę" wśród drobiu, gęsina łączy w sobie nie tylko wyrafinowany smak, ale także liczne korzyści zdrowotne, co sprawia, że doskonale wpisuje się w aktualne trendy lulinarne. W Polsce, zwłaszcza 11 listopada, w dniu św. Marcina, tradycja spożywania gęsiny zyskuje szczególne znaczenie. Szef kuchni Andrea Camastra, który aż 7 razy zdobył gwiazdkę Michelin dla swoich restauracji, zachęca do odkrywania tego mięsa na nowo.

burger
10.10.2024 15:29 MAX Premium Burgers przedstawia wyniki Raportu dotyczącego zrównoważonego rozwoju za 2023 r.

MAX Premium Burgers, szwedzka rodzinna sieć restauracji, zaprezentowała swój najnowszy Raport zrównoważonego rozwoju za 2023 rok. Jednym z kluczowych osiągnięć było wprowadzenie na wszystkich rynkach Supreme Green menu o niskiej emisji CO2. To działanie przybliżyło firmę do osiągnięcia celu, by co najmniej co drugi sprzedawany posiłek nie zawierał czerwonego mięsa. W Polsce do osiągnięcia tego wyniku brakuje już jedynie kilku procent.

Książulo
07.10.2024 16:56 Książulo sprawdził fast food uważany za najlepszy w Polsce. Sprawę postawił jasno

Znany youtuber testujący restauracje Książulo niechcący „obraził” ulubiony fast food internautów. Aby się zrehabilitować, odwiedził lokal sieci North Fish i wydał swoją opinię. Tym razem była ona bardziej przemyślana.

Kuchenne Rewolucje
29.09.2024 14:56 Gessler zdementowała plotki na temat swojego programu.„Jestem prawdziwa w tym wszystkim, nie ma gry"

Magda Gessler i Kuchenne Rewolucje już od 15 lat przyciągają przed ekrany miliony widzów. Program kulinarny budzi kontrowersje i wywołuje emocje. Teraz Magda Gessler rozprawia się z plotkami. Gwiazda TVN nie owija niczego w bawełnę. 

przygotowanie dania
27.09.2024 12:52 Historia Fine Diningu w Polsce

Rozwój fine diningu w Polsce to proces, który nabrał tempa w ciągu ostatnich dwóch dekad. Choć polska tradycja kulinarna jest bogata, to koncepcja restauracji gourmet, gdzie serwuje się jedzenie na najwyższym poziomie z dbałością o każdy detale, wysmakowaną estetykę i innowacyjność zyskała na znaczeniu stosunkowo niedawno. Widać to także w liczbie lokali z gwiazdką Michelin, których aktualnie nad Wisłą jest 6, podczas gdy rekordziści mają ich na swoim koncie po kilkaset. Numerem jeden na świecie jest Francja z 639 gwiazdkowymi restauracjami, w Europie kolejne miejsce zajmują Włochy z 381 lokalami, Niemcy z 330 i Hiszpania z 267. W rankingu światowym po Francji rekordową liczbą miejsc uhonorowanych przez inspektorów Michelin może pochwalić się Japonia – ma ich 387. Jak na liczącą blisko 38 milionów populację jesteśmy daleko w tyle. Z czego to wynika?

Konferencja gastronomii 2024
06.09.2024 13:48 Najbardziej merytoryczna konferencja gastronomii. 9 października 2024 - Fabryka Porcelany, Katowice

Branża gastronomiczna nigdy nie stoi w miejscu – a Ty? Czy jesteś gotowy na rewolucję, która podniesie Twoją restaurację na wyższy poziom? Przyjdź na Wielką Konferencję Gastronomiczną 2024 i dowiedz się, jak przewodzić zmianom w dynamicznym świecie gastronomii!