Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.08.2023 16:45

Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie

Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie
Materiał YouTube z kanału SmakowiteDania / serialetvp

Ostatni seans serialu Ranczo poddał mi pomysł na obiad. Wzorem słynnej Michałowej postanowiłam przygotować klopsiki w sosie. Z kilku prostych składników udało mi się wyczarować danie, które przeszło smakiem moje najśmielsze oczekiwania. Prawdziwą furorę zrobił sos.

Klopsiki w sezonowym sosie zachwyciły domowników

Na sos do klopsików istnieje cała masa przepisów. Jego smak można z łatwością dopasować do dostępnych akurat produktów. Ja do swojego użyłam pęczku aromatycznego koperku, który miałam akurat w kuchni. Ten pomysł na klopsiki w sosie okazał się strzałem w dziesiątkę.

Swoich klopsików nie podsmażałam na patelni. Podobnie jak Michałowej, leży mi na sercu zdrowie moich najbliższych. Ugotowane pulpety są znacznie lżejsze niż te podsmażanie na tłuszczu, a przy tym w ogóle nie ustępują im smakiem. Rodzina zapowiedziała, że w kolejny weekend oczekują tej potrawy ponownie.

Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie
Canva / robertsrob

Przepis na sezonowe klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu
  • 1 kubeczek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić wyśmienite klopsiki w sosie koperkowym?

Cebulę do klipsików w sosie koperkowym drobno posiekaj. Warzywo zeszklij na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij. Oba składniki przełóż do dużej miski.

Do cebuli oraz bułki dodaj mięso na klopsiki w sosie koperkowym. Do składników dołóż jajko. Wszystko razem wyrób na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Z mięsa na klopsiki w sosie koperkowym uformuj niewielkie kuleczki. Do garnka wlej 3 szklanki bulionu. Kiedy będzie już gorący, włóż do niego pulpety. Gotuj je przez ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu.

Klopsiki wyjmij z garnka łyżką cedzakową. W osobnej miseczce rozrób śmietanę razem z mąką. Mieszankę zahartuj chochlą wywaru z gotowania pulpetów. Całość jeszcze raz wymieszaj.

Koperek drobno posiekaj i dorzuć do wywaru. Gotuj przez ok. 5 minut. Następnie do garnka wlej zawiesinę ze śmietany i mąki. Wymieszaj, doprowadź do zagotowania i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Mięso ponownie przełóż do garnka. Podgrzewaj przez chwilę całą potrawę. Klopsiki w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smakują wyśmienicie zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i odgrzane kolejnego dnia. Pyszne klopsiki to idealny dodatek do uwielbianej zupy. Tak podane pulpeciki przypomną smak wakacji.

Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie
Canva / rlat