Zrobiłam na obiad naleśniki po turecku. Ten farsz jest hitem
Znudziły mi się już naleśniki na słodko, więc postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni. Kultowe placuszki przygotowałam w zupełnie innej odsłonie. Wytrawne naleśniki po turecku z mięsem mielonym i pomidorami okazały się strzałem w 10. Teraz rodzina co chwilę prosi mnie o to danie.
Naleśniki po turecku polecają się na obiad
Naleśniki po turecku z mięsnym farszem to jedno z prostych, smacznych i pożywnych dań obiadowych. Zapieczone, wytrawne placki podane z prostą sałatką z pomidora, ogórka i czerwonej cebuli smakują po prostu obłędnie. Moja rodzina uwielbia tę potrawę, a przepis jest banalny.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na mięsny farsz
Do przygotowania farszu do naleśników po turecku potrzebujesz:
- 600 g mięsa mielonego
- 300 g przecieru pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- suszone oregano
- kawałek białej mozzarelli lub innego sera
- olej do smażenia
Naleśniki po turecku. Sposób przygotowania
Na początku przygotuj ciasto: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Smaż na patelni, a następnie przełóż na talerz.
Przygotuj farsz: Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Teraz wrzuć mięso mielone, wsyp sól, pieprz, łyżeczkę oregano i usmaż. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj przecier i mieszaj jeszcze chwilę na ogniu. Odstaw i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
Na każdy naleśnik wyłóż przygotowany farsz i zawiń w rulon. Naleśniki poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zetrzyj kawałek ulubionego sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut.
Na obiad polecamy także kultowe ćevapcici oraz smażony bób.
Źródło: Smakosze.pl