Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam na obiad naleśniki po turecku. Ten farsz jest hitem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.07.2025 11:06

Zrobiłam na obiad naleśniki po turecku. Ten farsz jest hitem

Zrobiłam na obiad naleśniki po turecku. Ten farsz jest hitem
Fot. Canva

Znudziły mi się już naleśniki na słodko, więc postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni. Kultowe placuszki przygotowałam w zupełnie innej odsłonie. Wytrawne naleśniki po turecku z mięsem mielonym i pomidorami okazały się strzałem w 10. Teraz rodzina co chwilę prosi mnie o to danie.

Naleśniki po turecku polecają się na obiad

Naleśniki po turecku z mięsnym farszem to jedno z prostych, smacznych i pożywnych dań obiadowych. Zapieczone, wytrawne placki podane z prostą sałatką z pomidora, ogórka i czerwonej cebuli smakują po prostu obłędnie. Moja rodzina uwielbia tę potrawę, a przepis jest banalny.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na mięsny farsz

Do przygotowania farszu do naleśników po turecku potrzebujesz:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • kawałek białej mozzarelli lub innego sera
  • olej do smażenia

Naleśniki po turecku. Sposób przygotowania

Na początku przygotuj ciasto: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite, gęste ciasto. Smaż na patelni, a następnie przełóż na talerz.

Przygotuj farsz: Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę. Teraz wrzuć mięso mielone, wsyp sól, pieprz, łyżeczkę oregano i usmaż. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj przecier i mieszaj jeszcze chwilę na ogniu. Odstaw i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Na każdy naleśnik wyłóż przygotowany farsz i zawiń w rulon. Naleśniki poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zetrzyj kawałek ulubionego sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut. 

Na obiad polecamy także kultowe ćevapcici oraz smażony bób.

Źródło: Smakosze.pl