Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.11.2024 07:00

Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz

Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Henia Foks nazywa tę zapiekankę po prostu daniem jednogarnkowym. Z jej ciekawego przepisu powstaje jednak tani obiad o niezwykłych walorach. Ni to klopsiki z purée ziemniaczanym, ni to zapiekanka właśnie – jak by jednak nie było, pyszne danie.

Tani obiad jednogarnkowy

Łączenie ziemniaków z mięsem mielonym i zapiekanie pod pierzynką z sera nie wnosi pozornie nic odkrywczego. Henia Foks jednak ma na to swój sposób i jest on dość zaskakujący. Z jej przepisu wychodzi jednogarnkowe danie złożone z tradycyjnych składników – kotlecików mielonych i purée ziemniaczanego. Od normy odbiega ono tylko formą.

Zapiekanka taka, jak zresztą większość podobnych dań, jest świetnym sposobem na wykorzystanie starzejących się produktów i resztek. Można przygotować ją na bazie wcześniejszego puree ziemniaczanego lub ziemniaków z obiadu. Można też zrewitalizować zsychający się ser, zapiekając go na wierzchu dania.

Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Zapiekanka na tani obiad

Do przygotowania takiego taniego obiadu można też użyć dowolnego mięsa mielonego. Choć zwykłe kotlety mielone przygotowujemy zazwyczaj z wieprzowiny, warto częściej sięgać po zdrową wołowinę.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2-3 pomidory
  • 100 g startej mozzarelli
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej (+ do panierowania)
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz, przypawy, tłuszcz do smażenia

Zapiekanka z ziemniakami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i ugniatamy z masłem i mlekiem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub olejem.

Mozzarellę ścieramy na tarce. Pomidory obieramy i miksujemy na płynną masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pozostałe składniki mieszamy z mięsem i wyrabiamy na kleistą masę. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki. obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Pulpeciki przekładamy na wyrównaną powierzchnię masy ziemniaczanej. Zalewamy zmiksowanymi pomidorami i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Wypróbuj też przepis na szarlotkę z kruszonką i sposób na szybkie gotowanie buraków.

Zrobiłem na próbę zapiekankę od Heni. Była tak dobra, że jutro zrobię ją kolejny raz
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl