Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zupa chrzanowa wegańska. Pyszna i sycąca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.02.2022 01:00

Zupa chrzanowa wegańska. Pyszna i sycąca

Zupa chrzanowa wegańska. Pyszna i sycąca
canva/olesya-ewa

Zupa chrzanowa wegańska to doskonały pomysł na jarski obiad. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Zupa chrzanowa to lekka, pyszna i mało kaloryczna propozycja obiadowa. Poznaj przepis na zupę chrzanową wegańską.

Zupa chrzanowa wegańska to jedna z szybkich zup, które ugotujesz w pół godziny. Podsmażone na oliwie ziemniaki z cebulką nadają zupie doskonałego smaku, chrzan natomiast- charakteru i ostrości. Zupę podaj z koperkiem, który świetnie łączy się z chrzanem i innymi składnikami.

Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu wzmocnisz jej smak i sprawisz, że będzie bardzo rozgrzewająca i pełna witamin. Wegański krem z ziemniaków i chrzanu smakuje nawet największym miłośnikom mięsa i każdy zawsze prosi o dokładkę. Do zupy dodaję 2 łyżki śmietany wegańskiej z mleka kokosowego, zupa jest wtedy bardziej aksamitna.

Szukasz pomysłu na wegański obiad? Tu poznasz przepis na caldo verde, czyli portugalski krem z jarmużu, jest pyszny i zdrowy, możesz podać go również z tofu.

Przepis na zupę chrzanową wegańską

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 łyżeczki tartego chrzanu

  • 4 duże ziemniaki

  • cebula biała

  • ząbek czosnku

  • posiekany koperek

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżki śmietany wegańskiej, np. z mleka kokosowego (opcjonalnie)

Jak zrobić zupę chrzanową wegańską?

Cebulę i czosnek posiekaj, pokrój w kostkę ziemniaki. W większym garnku podsmaż na oliwie cebulkę z czosnkiem, następnie dodaj ziemniaki i smaż kilka minut, zagotuj bulion.

Zupa chrzanowa wegańska. Pyszna i sycąca

Do warzyw wlej wrzący wywar warzywny, gotuj do miękkości ziemniaków, następnie całość zbleduj na krem, dodaj chrzan, gotuj jeszcze 10 minut, dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj, podaj z posiekanym koperkiem.

Tagi: Obiad Danie Zupa