Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca

Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca

Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
canva/stockphotostudio

Zupa ogórkowa należy do jednej z najczęściej przyrządzanych w polskich domach. Pyszny i nieco kwaśny smak specjału warto przełamać dodatkiem delikatnego białego ryżu. Zaskakujący dodatek odmieni oblicze dobrze wam znanego klasyku i sprawi, że zupa będzie bardzo sycąca. Spróbujecie?

Zupa ogórkowa gości na naszych stołach równie często co pomidorówka i rosół. Kwaśne danie lubi wielu, lecz dobór dodatków potrafi sprawić problem. Ziemniaki, które przez nieuwagę mogą stać się niesmaczne, warto zastąpić ryżem. Sprawdźcie ten sposób, a nie zawiedziecie się.

Przepis na babciną zupę ogórkową z ryżem

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • 1 ćwiartka kurczaka

  • 250 g wołowiny rosołowej

  • 2 średnie marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • ćwiartka selera

  • biała część małego pora

  • 1 słoik przecieru ogórkowego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 100 g białego ryżu

  • pół szklanki śmietany 18 %

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso przenosimy do dużego garnka. Wrzucamy przyprawy w kawałku, a całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez godzinę, usuwając pojawiające się szumy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora płuczemy i kroimy w cienkie talarki lub półplasterki. Dodajemy składniki do garnka wraz z surowym ryżem.

Gotujemy jeszcze przez kwadrans, a następnie dodajemy przecier ogórkowy. Gdy zupa znów zawrze wyłączamy ogień, a następnie zabielamy ją zahartowaną śmietaną. Posypać koperkiem i podajemy. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli chcecie przygotować więcej zupy, warto ugotować ryż osobno. W przeciwnym wypadku przy odgrzewaniu rozgotuje się, a zupa stanie się bardzo gęsta.

Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Ryż zaskakująco dobrze pasuje do zupy ogórkowej

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram