Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.07.2022 14:16

Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba

Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba
canva/Shaiith

Sezon na małosolne trwa. Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba. Dzięki temu ogórki szybciej zaczynają kisnąć. Może i wy przetestujecie ten patent? Sprawdźcie, bo dzięki niemu szybciej będziecie mogli się cieszyć smakiem tego letniego przysmaku.

Ogórki małosolne w niektórych domach nastawiane są regularnie, gdy tylko pierwsze ogórki gruntowe pojawią się w sprzedaży. Wiadomo, najsmaczniejsze małosolne są 3-4 dnia po nastawieniu. Potem robią się już mocniej kwaśne. Dlatego najlepiej nastawiać je w takich ilościach, by dość szybko zostały zjedzone.

Na małosolne każdy ma z pewnością już jakiś swój sposób. Niektórzy zalewają je zimną solanką, inni letnią, a jeszcze inni gorącą wodą. Każdy bowiem chce, by były jak najszybciej i jak najsmaczniejsze. Mama Aleksandry w tym celu kładzie na wierzchu ogórków skórkę chleba. Dzięki niej szybciej zaczynają fermentować.

Przepis Aleksandry na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 1,5 łyżki soli niejodowanej

  • ok. 3/4 l wody

  • skórka z kromki razowego chleba

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki przebierz, dokładnie umyj, osusz. Duży słój lub gliniany garnek umyj, wyparz, osusz. Na jego dnie umieść przekrojone ząbki czosnku i gałązkę kopru.

Naczynie wypełnij ogórkami, ciasno je układając, by nie pływały po wierzchu zalewy. Między nie wciśnij drugą gałązkę kopru, a także kawałki chrzanu.

Wodę zagotuj z solą, przestudź ją. Dobrze ciepłą zalej ogórki, tak, by były nią całkowicie przykryte. Na wierzchu połóż skórkę chleba.

Ogórki przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem lub litrowym słoikiem napełnionym wodą. Pozostaw na 2-4 dni w temperaturze pokojowej.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na miodowe ogórki małosolne, a także recepturę na małosolne na sucho.

Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba
canva/TBird59

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot