Biorę tanie i zdrowe mięso i robię z niego najlepsze kotlety. Rodzina ciągle prosi o dokładki
Mięso jest niezastąpionym produktem w naszych jadłospisach. Nie każde jednak jest tak samo zdrowe i nie każde dostarcza cennych wartości odżywczych. Z tego powodu przedstawiamy jedno z lepszych mięs. Wskazujemy nie tylko jego zalety, ale też przepis na kotlety, w których jest ono głównym składnikiem.
Zdrowe mięso na kotlety
W 2023 roku statystyczny Polak zjadł blisko 78 kg mięsa. Najczęściej wybieranym rodzajem mięsa jest drób, wieprzowina, a w niewielkich ilościach również wołowina. Choć mięso przeważa w naszych dietach, rzadko kiedy sięgamy po podroby. To spory błąd, bo jest to jeden ze zdrowszych produktów.
Przyjrzyjmy się dokładniej sercom drobiowym, które uważane są za zdrowe. Zawierają one sporo żelaza, które zapobiega anemii. Ponadto mięso ma także witaminy – A, C, B oraz PP. W składzie nie zabrakło również pierwiastków, takich jak wapń i fosfor.
Serca są również niskokaloryczne, bo w 100 gramach znajduje się około 150 kcal. Dla porównania w takiej samej porcji piersi z kurczaka jest ich ponad 160.
Tak bogaty skład sprawia, że te podroby powinny znaleźć się w prawie każdej diecie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nie powinny spożywać ich osoby borykające się z wysokim poziomem cholesterolu oraz cukrzycy.

Kotlety z serduszek i dodatków
Mięso jest podstawą praktycznie wszystkich kotletów. Nie byłyby one jednak smaczne, gdyby nie inne składniki. Tak samo jest i w tym wypadku. Oprócz serduszek potrzebny będzie m.in.: boczek, cebula i jajko. Dodatków nie ma jednak wiele, a przekonasz się o tym, zapoznając się z listą niezbędnych produktów, którą umieściliśmy poniżej.
Dalsza cześć tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g serduszek drobiowych
- 100 g surowego boczku
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na kotlety z serduszek drobiowych
Serduszka drobiowe dokładnie umyj, następnie oczyść z żyłek. Przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na godzinę, aby dokładnie się wymoczyły. Następnie zmiel je z namoczoną w mleku bułką oraz z boczkiem. Składniki przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Wbij jajko, a całość przypraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.
Podziel ją na równe części. Z każdej uformuj kotlety przypominające tradycyjne mielone i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż kotlety i smaż je, aż zarumienią się na brązowy kolor. Gotowe podawaj na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.
Niedawno wskazaliśmy sposób na gołąbki z młodej kapusty. Doradzaliśmy również w sprawie składników do zupy kalafiorowej.
