Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne 30 minutowe bułeczki z jagodami. W moim domu to hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.07.2024 18:10

Błyskawiczne 30 minutowe bułeczki z jagodami. W moim domu to hit

Błyskawiczne 30 minutowe bułeczki z jagodami. W moim domu to hit
fot. youtube.com/sprintcooking

Nie samymi jagodziankami żyje człowiek. Prócz tych drożdżówek z jagodową masą zamkniętą w środku, są inne sposoby, by połączyć owoce z ciastem. Proponujemy tu bułeczki doskonałe na letni podwieczorek i przekąskę na wakacyjny spacer.

Jagododwe bułeczki

Borówki amerykańskie w ostatnich latach niemal kompletnie zdominowały rynek owoców. Jednak w sezonie na leśne jagody ten wyraźnie inny smak sprzed lat wraca do nas i chcemy się nim cieszyć w każdej możliwej postaci. Takie bułeczki to właśnie jedna z takich postaci.

Do ich zalet należy ta, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Można użyć do nich konfitur lub mrożonki. Jednak najlepsze są te letnie, przygotowane ze świeżych leśnych jagód, najlepiej zrywanych podczas górskiej wycieczki.

Błyskawiczne 30 minutowe bułeczki z jagodami. W moim domu to hit
fot. Canva

Drożdżówki z jagodami

Lekko kwaskowe ciasto z maślanką doskonale uzupełnia się ze smakiem świeżych jagód. Podobnego przepisu używać można także do przygotowywania bułeczek z innymi owocami, np. wiśniowych.

Składniki

  • 250 g mąki uniwersalnej lub tortowej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 50 g cukru (+ do posypania jagód)
  • 30 g drożdży
  • 125 ml oleju
  • 180 ml maślanki
  • Cukier waniliowy lub aromat waniliowy

Pieczemy bułeczki z jagód

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z odrobiną maślanki. Czekamy chwilę, aż zaczyn wystartuje. W misce miksera ubijamy jajka, dodając pozostałą część maślanki i olej. Do masy przesiewamy mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy zaczyn i wszystko mieszamy razem.

Jagody wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podlewamy łyżką wody. Dusimy przez chwilę, aż jagody zmiękną i zmienią się w konfiturę. Dodajemy aromat waniliowy, mieszamy i studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duży, kwadratowy placek. Wykładamy na niego jagody i rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy w rulon.

Zrolowane ciasto kroimy na jagodowe bułeczki. Układamy je na płask na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na leczo z owocowym dodatkiem i ciasto palma. Kadr wyróżniający pochodzi z kanału sprintcooking na YouTube.

Błyskawiczne 30 minutowe bułeczki z jagodami. W moim domu to hit
fot. Canva