Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.06.2025 17:44

Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend

Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend
Fot. Canva

Oto przepis na ciasto z galaretką owocową, następcę znanego w PRL-u ptasiego mleczka na biszkopcie. Kremowy spód jest świetną bazą przełamującą słodycz i kwasowość owoców.

Ciasto na biszkoptowym spodzie

Podobne ciasto z galaretką bywało kiedyś hitem imprez. Spód z biszkoptu, na nim lekka piankowa masa przypominająca ptasie mleczko, a wszystko wykończone galaretką z owocami. Wszystko pełne finezji i elegancji, bo klarowna tafla soczyście barwnej galaretki to najłatwiejszy sposób, by kunsztownie wykończyć ciasto.

Dziś mamy do dyspozycji o wiele więcej składników niż kiedyś. Masę przygotowujemy więc z kremówki i mascarpone. Ich delikatny, śmietankowy – najlepiej mało słodki smak świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. A z biszkoptowym spodem i galaretką doskonale uzupełniają się fakturami.

Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend

Ciasto wykończone galaretką

Galaretki występują w tylu wariantach, że można dobrać jakąś do każdego koloru owoców. Co tydzień przez całe lato można więc przygotowywać inną odmianę z tego samego przepisu. A ciasto jest tak okazałe, że świetnie sprawdzi się jako letni tort imprezowy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej (¼ można zastąpić ziemniaczaną)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml soku z pomarańczy i/lub cytryny
  • Szczypta soli
  • 2 opakowania galaretki
  • Owoce do wykończenia ciasta

Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend

Owoce i galaretka

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli, powoli dodając cukier kryształ. Kiedy masa będzie sztywna, dodajemy do niej żółtka i jeszcze raz miksujemy.

Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy lub tortownicy. Wypiekamy przez ok. 35 minut w  temperaturze 170 stopni.

W miseczce rozrabiamy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy, by zaczęła stygnąć i tężeć. W międzyczasie przygotowujemy krem mascarpone.

Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy. Kiedy zacznie gęstnieć, partiami dodajemy mascarpone. Następnie miksujemy je z ⅔ porcji cukru pudru. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

Resztę cukru pudru i sok z cytrusów mieszamy z ⅔ szklanki wody. Nasączamy biszkopt. Wykładamy na niego masę z mascarpone i wyrównujemy.

Wierzch ciasta dekorujemy według uznania owocami (np. truskawkami) i polewą o odpowiednim kolorze. Uwaga, by nie używać kiwi, ponieważ uniemożliwia ono zsiadanie się galaretki.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z cukinii i wiosenny gulasz.

Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend