Cała rodzina prosi mnie o to ciasto z galaretką. W czerwcu piekę je co weekend
Oto przepis na ciasto z galaretką owocową, następcę znanego w PRL-u ptasiego mleczka na biszkopcie. Kremowy spód jest świetną bazą przełamującą słodycz i kwasowość owoców.
Ciasto na biszkoptowym spodzie
Podobne ciasto z galaretką bywało kiedyś hitem imprez. Spód z biszkoptu, na nim lekka piankowa masa przypominająca ptasie mleczko, a wszystko wykończone galaretką z owocami. Wszystko pełne finezji i elegancji, bo klarowna tafla soczyście barwnej galaretki to najłatwiejszy sposób, by kunsztownie wykończyć ciasto.
Dziś mamy do dyspozycji o wiele więcej składników niż kiedyś. Masę przygotowujemy więc z kremówki i mascarpone. Ich delikatny, śmietankowy – najlepiej mało słodki smak świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. A z biszkoptowym spodem i galaretką doskonale uzupełniają się fakturami.

Ciasto wykończone galaretką
Galaretki występują w tylu wariantach, że można dobrać jakąś do każdego koloru owoców. Co tydzień przez całe lato można więc przygotowywać inną odmianę z tego samego przepisu. A ciasto jest tak okazałe, że świetnie sprawdzi się jako letni tort imprezowy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 szklanka mąki tortowej (¼ można zastąpić ziemniaczaną)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 40 ml soku z pomarańczy i/lub cytryny
- Szczypta soli
- 2 opakowania galaretki
- Owoce do wykończenia ciasta

Owoce i galaretka
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli, powoli dodając cukier kryształ. Kiedy masa będzie sztywna, dodajemy do niej żółtka i jeszcze raz miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy lub tortownicy. Wypiekamy przez ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni.
W miseczce rozrabiamy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy, by zaczęła stygnąć i tężeć. W międzyczasie przygotowujemy krem mascarpone.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy. Kiedy zacznie gęstnieć, partiami dodajemy mascarpone. Następnie miksujemy je z ⅔ porcji cukru pudru. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Resztę cukru pudru i sok z cytrusów mieszamy z ⅔ szklanki wody. Nasączamy biszkopt. Wykładamy na niego masę z mascarpone i wyrównujemy.
Wierzch ciasta dekorujemy według uznania owocami (np. truskawkami) i polewą o odpowiednim kolorze. Uwaga, by nie używać kiwi, ponieważ uniemożliwia ono zsiadanie się galaretki.
Wypróbuj też przepisy na kotlety z cukinii i wiosenny gulasz.
