Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek

Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek

Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek
canva/Al Gonzalez

Macie ochotę na ciasto bez pieczenia o smaku dobrze znanego batonika? Przygotujcie deser Milky Way. Delikatna masa mleczna, którą przełożycie herbatniki, zachwyci gości. Koniecznie Sprawdźcie, jak smaczna jest ta kombinacja.

Ciasta bez pieczenia często przygotowywane są z dodatkiem chrupiących ciastek. Wystarczy wspomnieć deser 3 bit czy budyniowy specjał Ewy Wachowicz. Milky Way łączy w sobie herbatniki i pyszny mleczny krem, którego smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?

Przepis na ciasto bez pieczenia Milky Way

Z podanych proporcji przygotujecie deser w formie o wymiarach 24 cm x 24 cm.

Składniki na masę mleczną:

  • 400 g mleka w proszku

  • 250 ml mleka

  • 200 g masła

  • 80 g cukru

Składniki na polewę czekoladową:

  • 30 g kakao

  • 3 łyżki mleka

  • 70 g masła

  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo potrzebne będzie:

  • 450 g ulubionych herbatników

  • mleko do namoczenia herbatników (opcjonalnie)

Przygotowanie masy mlecznej:

Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Mleko w proszku przesiewamy do miski, by pozbyć się ewentualnych grudek. Tłuszcz ucieramy przez 5 minut, korzystając z miksera. Chcemy uzyskać jasną, kremową masę.

Płynne mleko wraz z cukrem umieszczamy w rondlu i podgrzewamy przy niskiej mocy palnika, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zestawiamy naczynie z ognia.

Ostrożnie łączymy masę z mlekiem w proszku. Gdy delikatnie ostygnie, dodajemy ją porcjami do masła, cały czas miksując.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Masło roztapiamy. Kakao i cukier puder przesiewamy do miski, a następnie łączymy je z tłuszczem. Starannie mieszamy. Jeśli polewa wyszła bardzo gęsta, warto dodać do niej odrobinę mleka.

Przygotowanie ciasta Milky Way:

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wypełniamy je namoczonymi w mleku herbatnikami, docinając je w razie potrzeby. Na ciastkach umieszczamy połowę masy mlecznej.

Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Przenosimy resztę mlecznego kremu, a na nim kładziemy ostatnią porcję ciastek. Wierzch pokrywamy polewą. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek
Mikser umożliwi sprawne połączenie składników

Źródło zdjęcia: canva/Dmitry_Evs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram