Co roku na Tłusty Czwartek robię lany chrust. To już tradycja
Tłusty Czwartek już za kilka dni, a Wy nadal nie wiecie jakie przekąski przygotować? Oczywiście tradycyjne pączki z nadzieniem lub faworki to zawsze będzie świetny wybór. Jednak czasami warto troszkę odbiec od tego co powszechne i zrobić coś innego, co pozwoli odblokować nowe smaki. Tak przekąska idealnie nada się na to święto.
Co przygotować na Tłusty Czwartek?
Tradycja Tłustego Czwartku sięga wielu lat wstecz. Już w starożytności, a konkretnie w Rzymie jadano pączki, jednak wtedy przygotowywano je nie na słodko, a na słono z dodatkiem słoniny. Zmieniło się to w XVI wieku kiedy zaczęto je obsypywać cukrem. Wtedy tez tradycja ta dotarła do Polski i utrzymuje się do dziś.
Co wybrać na Tłusty Czwartek? Jak wiadomo jest to wyjątkowy dzień, w którym można odstawić dietę na bok i cieszyć się smakiem różnorodnych pyszności. Pączki i faworki to tradycja i jak mówi staropolskie przysłowie, każdy musi zjeść w Tłusty Czwartek przynajmniej jednego pączka, aby mu się wiodło w życiu przez cały rok. Dlatego oprócz pączków mamy do zaproponowania przepis na chrusty, ale nie takie zwykłe.

Lane chrusty na Tłusty Czwartek
Lane Chrusty to świetna opcja, jeśli chcemy zrobić coś innego niż zwykłe faworki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- cukier puder do posypania
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne lane chrusty?
Przygotowanie takich lanych chrustów nie jest skomplikowane. Idealnie nadadzą się one na Tłusty Czwartek, a do tego są bardzo smaczne.
W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, a także łyżeczkę spirytusu. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką kuchenną. Dodanie małej ilości alkoholu sprawi, że nasze faworki będą piły mniej tłuszczu.
Kiedy po wymieszaniu uzyskamy jednolite płynne ciasto, to przelewamy je do mocnego foliowego woreczka, który ma możliwość zamknięcia. Może to być np. większy woreczek strunowy.
W kolejnym kroku na jednym z dolnych rogów woreczka wycinamy nożyczkami małą dziurkę, przez którą wylewamy małe porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej, tworząc koncentryczne kształty. Faworki smażymy z obu stron do momentu, aż się zarumienią.

Tak przygotowane lane chrusty posypujemy cukrem pudrem.

Sprawdź przepis na pyszne słodkie placki. Zobacz, jak Książulo ocenił najtańszy obiad w Zakopanem.