Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2022 11:52

Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie

Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie
canva/Manuta

Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Przygotujesz z nich świetny syrop, który wykorzystasz do ciast, deserów i herbaty zimowej. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Gotujące się skórki skutecznie neutralizują również zapach smażonej ryby i innych potraw.

Skórki mandarynek są pysznym dodatkiem do domowych wypieków i świątecznych deserów. To jednak nie jest jedyne zastosowanie. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Dodaj je również do zimowej herbaty rozgrzewającej razem z rozmarynem, miodem i konfiturą.

Mało kto wie, że skórki mandarynek świetnie sprawdzą się podczas smażenia ryb i innych potraw, które intensywnie pachną, np. kapusty, grochu, czy kalafiora. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Skórki w syropie przełóż do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Skórki uwolnią świąteczny aromat, a przykre zapachy po smażeniu ryb znikną błyskawicznie.

Przed przygotowaniem skórek z mandarynek koniecznie mocz je przez dwie doby w zimnej wodzie, następnie ugotuj i pozbądź się białej, gorzkiej warstwy wewnętrznej. Mandarynki przed obieraniem zawsze dokładnie umyj gorącą wodą z mydłem. Cytrusy pryskane są środkami grzybobójczymi.

Skórki mandarynek w słodkim syropie

Składniki:

  • 2 szklanki skórek z mandarynek

  • duża cytryna

  • 2 szklanki cukru

  • 1 l wody

Skórka mandarynkowa do ciasta. Przepis krok po kroku

Mandarynki przed obieraniem umyj dokładnie gorącą wodą i płynem do mycia naczyń. Skórki przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dociśnij, żeby skórki były namoczone, odstaw na 48 godzin. Wodę wymieniaj 3 razy dziennie.

Po dwóch dobach zalej skórki wodą i gotuj około 40 minut, odstaw do ostygnięcia. Ze skórek powycinaj białe, wewnętrzne części, które są gorzkie. Oczyszczone skórki pokrój w drobną kosteczkę. W garnku zagotuj 1 l wody.

Dodaj cukier i gotuj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej sok wyciśnięty z całej cytryny, wrzuć skórki mandarynkowe. Gotuj 80 minut na wolnym ogniu. Skórki odcedź i przełóż do słoika. Zalej syropem i zakręć, odstaw do przestygnięcia. Skórki przechowuj w lodówce.

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas smażenia? Jeśli nie możesz jeść ryb lub nie przepadasz za ich smakiem, sprawdź, jakimi produktami można zastąpić rybę.

Nigdy nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Są cenniejsze niż myślisz. Mało kto ma pojęcie
canva/esokolovskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: