Cudownie puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą idealnie za każdym razem
Babcine racuchy bez jajek i mleka będą idealne jako słodkie śniadanie czy podwieczorek. Przygotowanie tego lekkiego drożdżowego specjału ze słodkimi jabłkami wcale nie wymaga użycia nabiału. W roślinnej odsłonie będzie równie pyszny. Skusicie się?
Racuchy przygotowywane bez jajek i mleka są znakomite. Wychodzą niezwykle puszyste i delikatne, a kawałki jabłek znakomicie kontrastują z lekkością ciasta. Po rarytas może sięgnąć każdy. Warto spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Przepis na babcine racuchy bez jajek i mleka
Składniki:
750 g mąki pszennej
375 ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
2 średniej wielkości jabłka
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
cukier puder do podania
szczypta soli
Przygotowanie babcinych racuchów bez jajek i mleka jest banalnie proste
Do większego kubka wlewamy wodę i rozprowadzamy w niej pokruszone drożdże. W misce umieszczamy mąkę pszenną oraz sól. Mieszamy je, po czym łyżką formujemy dołek do którego dodajemy cukier oraz odmierzony olej. Całość mieszamy, jednocześnie stopniowo wlewając zawartość kubka.
Jabłka myjemy i kroimy je w niezbyt dużą kostkę. Wrzucamy je do ciasta i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by masa nieco wyrosła. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Łyżką wykładamy masę, formując niezbyt duże placki.
Smażymy je do zrumienienia z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Przed podaniem babcine racuchy bez jajek i mleka warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane są najlepsze. Smacznego.
Polecamy wam również inne sprawdzone przepisy na placki w wersji na słodko. Na naszej stronie znajdziecie m.in. smakowitą recepturę na racuchy z ananasem, a także sposób na delikatne maślankowe placuszki z bananem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: wszystkiegoslodkiego, kwestiasmaku