Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”
Adam Moskal
Adam Moskal 12.01.2022 01:00

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”
Pawel Wodzynski/East News; Screen z filmu na kanale Słodki Blog na YouTube

Ciasto Fale Dunaju w wykonaniu Ewy Wachowicz prezentuje się nader okazale i każdy po zobaczeniu go, będzie chciał spróbować kawałek. Pod ciekawą nazwą kryje się ciasto budyniowe z wiśniami i kakao, które ma kremową konsystencję i słodko-kwaśny smak, co jest zasługą wiśni. Wspaniale komponuje się z kubkiem ciepłej wieczornej herbaty.

Ciasto Fale Dunaju może sprawiać wrażenie, że wymaga dużej ilości pracy i poświęconego czasu. W praktyce jednak włożony w przygotowanie wysiłek nie jest wcale wielki, a efekt, jakim będzie można się raczyć, wynagrodzi wszystko.

Poza wiśniami w cieście pysznie komponują się także gruszki w syropie. Ich ogromna słodycz da przyjemny kontrast dla kwaśności wiśni, a także korzystnie wpłynie na ogólną strukturę ciasta. Wiśnie z kolei można zamienić na czereśnie.

Przepis na ciasto Fale Dunaju Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 350 g wiśni

  • 400 g masła

  • 200 g cukru

  • 5 jajek

  • 375 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki kakao

  • 2 łyżki cukru

  • 1 kieliszek spirytusu

  • 1 budyń

  • 2 szklanki mleka

Zacznij od odsączenia wiśni z zalewy i wydrylowania ich, jeśli mają w sobie pestki. 200 g masła o temp. pokojowej wrzuć do miski i utrzyj je z 200 g cukru na gładki puch. Dodawaj powoli po jednym jajku, na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu podziel je na 2 części.

Do jednej połowy ciasta wsyp 2 łyżki kakao i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej najpierw jasną połowę ciasta, a na niej ciemną. Posyp je wiśniami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

Budyń zagotuj z mlekiem oraz 2 łyżkami cukru. Pozostałe masło utrzyj na puch. Powoli, cały czas miksując, dodawaj do niego po łyżce budyniu, na koniec wlej spirytus i wymieszaj. Kremem posmaruj wierzch wystudzonego ciasta. Posyp je kakao. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rogaliki drożdżowe.

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Słodki Blog na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram