Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.01.2022 01:00

Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?

Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?
canva/mikafotostok

Od czego zaczynasz gotowanie rosołu? Z pewnością od opłukania mięsa i obrania warzyw. Czy jednak rzeczywiście trzeba obierać warzywa do rosołu? Czy wpłynie to na smak wywaru lub jego wartość odżywczą? A może nieobieranie pozwoli zaoszczędzić trochę czasu? Już odpowiadamy na te pytania.

Obieranie warzyw i niektórych owoców jest formą ich oczyszczania przed spożyciem. W ten sposób zwykle pozbywamy się skórki, która jest zbyt twarda lub niesmaczna. Takim przykładem jest na przykład cebula, czosnek, kalarepa czy pomarańcza. Jednak wiele warzyw i owoców nie wymaga obierania.

Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?

Obieranie warzyw do rosołu weszło nam w krew. I z pewnością warto obrać warzywa pochodzące z niezaufanego źródła. Ze skórką usuniemy bowiem część zanieczyszczeń i nawozów.

Jednak z drugiej strony, to właśnie pod skórką warzyw i owoców znajduje się najwięcej cennych składników. Co więcej, skórka często kryje też w sobie wiele aromatu. Dlatego to, czy obieracie warzywa do rosołu jest waszym wyborem.

Jednak z całą pewnością nie musicie obierać warzyw do rosołu ze względów smakowych. Wystarczy, że dobrze je wyszorujecie i opłuczecie. Warzywa te zwykle i tak służą wyłącznie do ugotowania esencjonalnego wywaru, więc nie muszą się ładnie prezentować.

Jeśli zaś chcecie z nich przygotować sałatkę jarzynową, warzywa wystarczy obrać i pokroić. Te gotowane w skórce zachowają nawet nieco więcej składników odżywczych i bardziej zwartą konsystencję.

Jak ugotować rosół?

Składniki:

  • ok. 1 kg mieszanego mięsa (wołowiny, kurczaka)

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • mały por

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie rosołu

Mięso opłucz, włóż do garnka. Z cebuli zdejmij tylko wierzchnią łuskę, przekrój ją na pół, zrumień na palniku lub suchej patelni.

Marchewki, pietruszkę i seler dokładnie wyszoruj i opłucz. Por oczyść z obsuszonych liści, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz.

Warzywa dodaj do mięsa, zalej zimną wodą. Zagotuj na niedużym ogniu, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na niedużym ogniu ok. 3 godziny. Dopraw do smaku.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak delikatny rosół gotuje Ewa Wachowicz, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na zimowy rosół.

Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?
rosół

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: apetytnapolskie, puszka, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram