Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Czy trzeba schładzać masę na kotlety mielone? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2022 13:12

Czy trzeba schładzać masę na kotlety mielone? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Czy trzeba schładzać masę na kotlety mielone? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
canva/pixelshot

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Są proste w przygotowaniu, a idealne powinny być soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. By takie były, ważne jest odpowiednie przygotowanie masy, a także sam proces smażenia. Masa na kotlety powinna być odpowiednio wyrobiona i schłodzona. Kotlety powinniśmy smażyć na średnim ogniu.

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań. Podane z ziemniakami, mizerią, burakami lub ogórkiem kiszonym są szybkim i pożywnym daniem obiadowym. Kotlety są proste w przygotowaniu, jednak czasem wychodzą zbyt twarde lub miękkie albo bez smaku. Poznaj wszystkie sztuczki, dzięki którym mielone wyjdą za każdym razem.

Jeśli chcesz przygotować naprawdę soczyste kotlety mielone, zrezygnuj z chudego mięsa. Na kotlety najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka. Mięso kup w sklepie mięsnym. Zmiel je samodzielnie w domu, to sekret smacznych kotletów.

W kotletach mielonych nie może zabraknąć namoczonej kajzerki, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. To one nadają smak i sprawiają, że mięsne kulki dosłownie rozpływają się w ustach. Twardą wieprzowinę bardzo szybko spulchnisz, stosując sztuczkę z zimną wodą. Dolej odrobinę wody do mięsa i wyrabiaj. Efekt zachwyci każdego.

Schłodzone mięso mielone nie lepi się do dłoni podczas formowania kotletów

Mięso mielone po wymieszaniu z innymi składnikami i dokładnym wyrobieniu warto wstawić do lodówki na mniej więcej 30 minut. Dzięki schłodzeniu, długo wyrabiana i nieco już rozrzedzona masa stężeje i da się łatwiej formować. Nie będzie się lepić też do dłoni. Czas spędzony w lodówce pozwala również na lepsze poprzenikanie się składników. Dzięki temu po usmażeniu kotlety będą po prostu smaczniejsze. Nie trzymaj jednak masy na kotlety mielone zbyt długo w lodówce. Mocno schłodzone mięso po usmażeniu nie będzie zbyt soczyste.

Jakie przyprawy dodać do kotletów mielonych? Ile smażyć kotlety?

Do kotletów mielonych koniecznie dodaj starą na tarce cebulę i ewentualnie czosnek. Możesz przesmażyć je dodatkowo na odrobinie masła. Do kotletów, oprócz soli i pieprzu, dodaj również suszony majeranek i oregano. Zioła doskonale wzbogacą smak potrawy.

Kotlety mielone smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. oleju rzepakowym, czy maśle klarowanym. Kotlety smaż około 15-20 minut na średnio rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smażenie podziel na kilka tur. Jeśli kotlety są zbyt blisko siebie na patelni, zaczną się dusić i nie otrzymasz chrupiącej skórki.

Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Dowiedz się również, jak upiec schab, żeby było soczysty.

Czy trzeba schładzać masę na kotlety mielone? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: