Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Długo przed świętami wyrabiam dojrzewający piernik staropolski. Musi leżakować tygodniami. Jest najlepszy

Długo przed świętami wyrabiam dojrzewający piernik staropolski. Musi leżakować tygodniami. Jest najlepszy

Długo przed świętami wyrabiam dojrzewający piernik staropolski. Musi leżakować tygodniami. Jest najlepszy
canva/alvarez; IG/ewa.masterchef

Dojrzewający piernik staropolski jest świątecznym rarytasem znanym wielu smakoszom. Przygotowanie wymaga czasu, a idealny moment na jego rozpoczęcie jest właśnie teraz. Z naszym przepisem na pewno wam wyjdzie.

Piernik staropolski zachwyci każdego

Piękny zapach korzennych przypraw, niesamowita miękkości i słodycz, której nikt się nie oprze — tak opisać można piernik staropolski. Aby uzyskać to pyszne, tradycyjne ciasto potrzebny jest czasu.

Koniec listopada to ostatni dzwonek, by nastawić masę. Musi ona trochę poleżeć i dojrzeć. Co należy zrobić, by deser nam się udał? Wyjaśniam w dzisiejszym przepisie, który znajdziecie poniżej.

Długo przed świętami wyrabiam dojrzewający piernik staropolski. Musi leżakować tygodniami. Jest najlepszy
IG/ewa.masterchef

Przepis na dojrzewający piernik staropolski

Przygotowanie dojrzewającego piernika staropolski trzeba rozpocząć z wyprzedzeniem. Idealnie, jeśli poleżakuje nawet 5 tygodniu. Dlatego też czym prędzej zbierzcie składniki nastawicie masę.

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 250 g masła
  • 330 g cukru
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 3 duże jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 kg mąki pszennej

Z podanych produktów wyjdzie wam bardzo gęsta masa. Nie przejmujcie się tym — piernik będzie smakował wybitnie. Szczegółowe instrukcje dotyczące wykonania ciasta znajdziecie w dalszej części artykułu.
 

 

Jak zrobić masę na piernik staropolski?

Zaczynam od wlania miodu do dużego garnka. Dodaję do niego masło oraz cukier i podgrzewam, aż zawrze. Mieszam w trakcie, a gdy już cukier się rozpuści, zdejmuję z ognia. W mleku rozpuszczam sodę oczyszczoną i sól. Wlewam całość do przestudzonej zawartości garnka, a następnie wbijam wszystkie jajka.

Dodaję przesianą mąkę pszenną. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach, by móc swobodnie i dokładnie rozprowadzić ją w masie. Na koniec sporządzone ciasto na piernik staropolski przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po 3-5 tygodniach będzie gotowe do dalszej obróbki.

Jak piec piernik staropolski?

Po okresie leżakowania ciasto na piernik staropolski należy upiec na blasze z wyposażenia piekarnika — będziemy chcieli uzyskać niezbyt wysoki, ale duży placek. Przetniemy go na 3 części, nasączymy i przełożymy powidłami śliwkowymi. Temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza, a czas około 30 minut — kończymy, gdy wierzch ciasta się lekko zrumieni.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na piernik. Sprawdźcie jak przygotować go w ekspresowym tempie — to idealny pomysł, jeśli nie mamy już czasu. Być może skusi was też prosty patent na przyrządzenie smakołyku na patelni.

Długo przed świętami wyrabiam dojrzewający piernik staropolski. Musi leżakować tygodniami. Jest najlepszy
IG/ewa.masterchef

Źródło: IG/ewa.mastechef