Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Domowa nutella ze śliwek. Idealna do naleśników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.08.2025 18:17

Domowa nutella ze śliwek. Idealna do naleśników

Domowa nutella ze śliwek. Idealna do naleśników
fot. Canva

Oto przepis na gęste, lśniące powidła śliwkowo-czekoladowe. Nazywane są „śliwkową nutellą”. Świetne do naleśników, placków, świeżej bułki, a nawet do przełożenia piernika. Przygotowanie jest proste: dojrzałe śliwki, odrobina cukru, dobra gorzka czekolada i chwila cierpliwości przy duszeniu.

Śliwkowa nutella – składniki

Potrzebne są dojrzałe, miękkie węgierki (mniej cukru!), gorzką czekoladę min. 60% kakao i cukier tylko do smaku – można go nawet pominąć albo zmieszać pół na pół brązowy z białym, by podbić czekoladową nutę. Z tej porcji wychodzi 3–4 słoiczki gęstego kremu idealnego do naleśników.

Składniki:

  • 1½ kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru (lub mniej; można część zastąpić brązowym)
  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
Domowa nutella ze śliwek. Idealna do naleśników
Fot. Canva


 

Przepis na nutellę ze śliwek

Krok 1. Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.

Krok 2. Przełóż owoce do garnka z grubym dnem i wsyp cukier.

Krok 3. Duś na małym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Śliwki powinny zmięknąć i naturalnie zgęstnieć.

Krok 4. Zblenduj owoce na gładko lub pozostaw drobne kawałki, zależnie od preferencji.

Krok 5. Do gorących śliwek dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut, aż składniki się połączą.


 

Wskazówki dot. przygotowania owocowej nutelli

  • Garnki i konsystencja
    Najlepiej użyć dużego, ciężkiego garnka lub szerokiej, wysokiej patelni. Im dłużej owoce duszą się na małym ogniu, tym gęstsza będzie czekośliwka. Pamiętaj, że po dodaniu czekolady i ostudzeniu krem dodatkowo zgęstnieje.
  • Moment idealny
    Śliwki powinny same się rozpadać, a powstały sok powinien zredukować się do gęstego, lepkiego syropu. To najlepszy moment, aby je zblendować.
  • Przechowywanie
    Gotową czekośliwkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni. To domowy krem bez dodatku konserwantów.
  • Do czego podać
    Świetnie smakuje nie tylko z naleśnikami, ale także z plackami, świeżą bułką, a nawet jako nadzienie do pierniczków czy przełożenie piernika.

Wypróbuj przepis na błyskawiczny rosół. Dowiedz się, jaki owoc warto dodać do swojej diety. 

Domowa nutella ze śliwek. Idealna do naleśników
Fot. Canva

Źródło: chocololo.pl