Domowy krupnik na podrobach. Tak gotowała moja babcia
Krupnik to zupa przygotowywana od pokoleń. Przepis nie jest skomplikowany, a jej smak zdecydowanie wyróżnia się wśród innych zup. Czy gotowaliście kiedyś domowy krupnik na podrobach? Jeśli nie, to poznajcie ten przepis i go wypróbujcie.
Czym wyróżnia się krupnik?
Krupnik to zdecydowanie danie, na które warto zwrócić uwagę. Od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem, jeśli chodzi o polską kuchnię. Z pewnością w wielu domach gości na stołach podczas niedzielnego rodzinnego obiadu. Co tę zupę wyróżnia?
Przede wszystkim aksamitne połączenie świeżego mięsa i przepysznych warzyw. Do tego odpowiedni przepis, który jest w tym wszystkim tak samo ważny, jak składniki. Jakie zatem wybrać mięso na krupnik? Opcji jest wiele. My natomiast chcemy Wam zaproponować wersję z podrobami. Musicie wypróbować ten najlepszy przepis na krupnik.

Przepis babci na krupnik
Taki krupnik na podrobach jest świetną opcją na obiad. Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 300 g drobiowych serc
- 300 g wątróbki drobiowej
- 300 g żołądków drobiowych
- 3 litry wody
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 6 młodych ziemniaków
- pół szklanki śmietany
- koperek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3/4 szklanki kaszy
- ziele angielskie
- liście laurowe
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak ugotować krupnik z przepisu babci?
Taki krupnik na podrobach z pewnością podbije Wasze podniebienia. W pierwszej kolejności odkładnie oczyszczamy podroby oraz myjemy. Następnie zalewamy je wodą i zagotowujemy, a powstałą piankę starannie zdejmujemy za pomocą łyżki.

W kolejnym kroku wsypujemy kilka ziarenek ziela angielskiego i wrzucamy również kilka liści laurowych. Następnie dodajemy także zmiksowaną oraz kasze i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i gotujemy, aż do miękkości warzyw.
Na koniec zabielamy naszą zupę słodką śmietanką 18% i posypujemy koperkiem. Tak przygotowany krupnik idealnie nada się na niedzielny obiad.
Sprawdź przepis na pyszny tort z kapusty. Zobacz, jakie są skutki jedzenia cebuli.
