Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Domowy krupnik na podrobach. Tak gotowała moja babcia
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 06.05.2025 14:25

Domowy krupnik na podrobach. Tak gotowała moja babcia

Domowy krupnik na podrobach. Tak gotowała moja babcia
Fot. Shutterstock/GRACIELLADEMONNE

Krupnik to zupa przygotowywana od pokoleń. Przepis nie jest skomplikowany, a jej smak zdecydowanie wyróżnia się wśród innych zup. Czy gotowaliście kiedyś domowy krupnik na podrobach? Jeśli nie, to poznajcie ten przepis i go wypróbujcie. 

Czym wyróżnia się krupnik?

Krupnik to zdecydowanie danie, na które warto zwrócić uwagę. Od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem, jeśli chodzi o polską kuchnię. Z pewnością w wielu domach gości na stołach podczas niedzielnego rodzinnego obiadu. Co tę zupę wyróżnia? 

Przede wszystkim aksamitne połączenie świeżego mięsa i przepysznych warzyw. Do tego odpowiedni przepis, który jest w tym wszystkim tak samo ważny, jak składniki. Jakie zatem wybrać mięso na krupnik? Opcji jest wiele. My natomiast chcemy Wam zaproponować wersję z podrobami. Musicie wypróbować ten najlepszy przepis na krupnik.

Domowy krupnik na podrobach. Tak gotowała moja babcia
Fot. Shutterstock/vivooo

Przepis babci na krupnik

Taki krupnik na podrobach jest świetną opcją na obiad. Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 300 g drobiowych serc
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 300 g żołądków drobiowych
  • 3 litry wody
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 6 młodych ziemniaków
  • pół szklanki śmietany
  • koperek
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 3/4 szklanki kaszy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak ugotować krupnik z przepisu babci?

Taki krupnik na podrobach z pewnością podbije Wasze podniebienia. W pierwszej kolejności odkładnie oczyszczamy podroby oraz myjemy. Następnie zalewamy je wodą i zagotowujemy, a powstałą piankę starannie zdejmujemy za pomocą łyżki

Domowy krupnik na podrobach. Tak gotowała moja babcia
Fot. Shutterstock/Kreminska

W kolejnym kroku wsypujemy kilka ziarenek ziela angielskiego i wrzucamy również kilka liści laurowych. Następnie dodajemy także zmiksowaną oraz kasze i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i gotujemy, aż do miękkości warzyw

Na koniec zabielamy naszą zupę słodką śmietanką 18% i posypujemy koperkiem. Tak przygotowany krupnik idealnie nada się na niedzielny obiad. 

Sprawdź przepis na pyszny tort z kapusty. Zobacz, jakie są skutki jedzenia cebuli. 

Domowy krupnik na podrobach. Tak gotowała moja babcia
Fot. Canva/ma-k