Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne ciasto na komunię. Wygląda jak z najlepszej cukierni
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 17.05.2025 13:44

Przepyszne ciasto na komunię. Wygląda jak z najlepszej cukierni

Przepyszne ciasto na komunię. Wygląda jak z najlepszej cukierni
Fot. YouTube/Pieczemy ciasta z Lidlią

Sezon komunijny trwa w pełni. Jeśli uroczystość I Komunii Świętej przygotowujesz w domu, to na stołach nie może zabraknąć tego ciasta. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Wszyscy goście będą zachwyceni.

Maj, czyli sezon komunijny

Mamy już maj, a to oznacza, że sezon komunijny trwa w pełni. Jak wszyscy wiemy, jest to bardzo ważna uroczystość i wydarzenie w życiu dziecka, ale również jego rodziców. Ponadto towarzyszy temu duży stres. Nie tylko ze względu na wybór ubioru i ogólnie całe przedsięwzięcie, ale także z powodu rodzinnych obiadów, które zazwyczaj się odbywają po Pierwszej Komunii Świętej. 

Wiele osób zastanawia się, czym zaskoczyć swoich gości. Szczególnie jeśli przyjęcie nie odbywa się w restauracji, tylko w domu. Wtedy trzeba główkować jakie smakołyki podać na takim rodzinnym obiedzie. Przychodzimy w takim razie z pomocą w postaci propozycji pysznego ciasta. Koniecznie musicie je zrobić

Przepyszne ciasto na komunię. Wygląda jak z najlepszej cukierni
Fot. YouTube/Pieczemy ciasta z Lidlią

Sernik z orzechami na komunię

Taki czekoladowy sernik to idealne ciasto na komunię. Słodki, pyszny, a do tego zrobicie go w mgnieniu oka. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Przepis na to wyjątkowe ciasto pochodzi z kanału na YouTube “Pieczemy ciasta z Lidią"

Dalsza część tekstu pod filmem

 

Ciasto czekoladowe:

  • 380 g mąki
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru

Masa serowa:

  • 1300 g twarogu
  • 200 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • skórka z 1 cytryny

Beza z orzechami włoskimi:

  • 6 białek 
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Krem:

  • 40 g skrobi kukurydzianej 
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżka cukru
  • 400 ml mleka 
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki mielonej kawy naturalnej lub rozpuszczalnej 
  • 200 g miękkiego masła 
Przepyszne ciasto na komunię. Wygląda jak z najlepszej cukierni
Fot. YouTube/Pieczemy ciasta z Lidlią

 

jak przygotować pyszny czekoladowy sernik?

Taki sernik na komunię z pewnością zrobi furorę wśród gości. W pierwszej kolejności zrobimy ciasto czekoladowe. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy. 

Do osobnej miski wbijamy dwa żółtka i wsypujemy 100 g cukru. Składniki łączymy ze sobą, po czym dodajemy do nich 100 ml kwaśnej śmietany i mieszamy. Podczas mieszania powoli wlewamy roztopione masło. Taką masę przelewamy do suchych, przesianych wcześniej składników i wyrabiamy ciasto. 

Dzielimy je na cztery części, dwie mniejsze i dwie większe. Te mniejsze chowamy do zamrażarki, natomiast pozostałe części, rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 25cmx30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Muszą powstać dwa takie spody ciasta

Czas na przygotowanie masy serowej. Do dużej miski przekładamy twaróg, wbijamy jedno jajko, 4 żółtka, wsypujemy 200 g cukru i wlewamy 100 g roztopionego masła. Dodajemy także 200 ml kwaśnej śmietany, 80 g skrobi kukurydzianej i skórkę z jednej cytryny. 

Całość dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy do momentu, aż uzyskamy gładką masę, Połowę tej masy wykładamy na jeden spód ciasta, a połowę na drugi i starannie rozprowadzamy. Na powierzchnię masy serowej ścieramy na dużych oczkach tarki połowę zamrożonego wcześniej ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, jedno po drugim

Pora na bezę. Do dużej miski przekładamy 6 białek jajek i szczyptę soli, po czym ubijamy na gładką pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy 180 g cukru. Po chwili przesiewamy także 2 łyżki skrobi i ponownie miksujemy. Kiedy uzyskamy gładką masę, wsypujemy szklankę orzechów włoskich i delikatnie mieszamy. 

Całość przekładamy do formy o tych samych wymiarach wcześniej, również wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu pozostawiamy bezę do ostygnięcia.

Bierzemy się za krem. Do miski wlewamy 200 ml mleka, dodajemy jedną łyżkę mąki, 40 g skrobi kukurydzianej i mieszamy przy użyciu trzepaczki kuchennej. Do garnka wlewamy kolejne 200 ml mleka, wsypujemy łyżkę cukru i podgrzewamy na średnim ogniu. W międzyczasie wsypujemy także 2 łyżeczki kawy mielonej i mieszamy ponownie za pomocą trzepaczki kuchennej.

Doprowadzamy do wrzenia, po czym do tego samego garnka wlewamy również wcześniej połączone mleko z mąką i skrobią kukurydzianą, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, zdejmujemy z ognia i wlewamy 200 ml mleka skondensowanego. Ponownie mieszamy i odstawiamy, aby masa przestygła do temperatury pokojowej. 

Możemy ją przykryć woreczkiem. W dużej misce miksujemy 200 g masła. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodajemy ostudzoną masę. Połowę kremu wykładamy na powierzchnię ciasta i starannie rozprowadzamy. Następnie przykrywamy całość bezą, a na samym wierzchu rozkładamy resztę kremu. Na koniec na samej górze układamy drugie, wcześniej upieczone ciasto czekoladowe, ale spodem do góry. Całość możemy polać ulubioną polewą i udekorować orzechami włoskimi

Tak przygotowane ciasto z pewnością zaskoczy wszystkich gości podczas przyjęcia komunijnego. 

Sprawdź przepis na pyszne gołąbki po poznańsku. Zobacz, jak zrobić ogórki małosolne i z zalewą

Przepyszne ciasto na komunię. Wygląda jak z najlepszej cukierni
Fot. YouTube/Pieczemy ciasta z Lidlią