Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy makowiec japoński. Zrobisz go kilka razy szybciej niż tradycyjny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.11.2022 19:28

Ekspresowy makowiec japoński. Zrobisz go kilka razy szybciej niż tradycyjny

Ekspresowy makowiec japoński. Zrobisz go kilka razy szybciej niż tradycyjny
Canva / pixelshot

Prezentujemy błyskawiczny i sprawdzony przepis na makowiec. Ta wersja wersją pełna jest smakowitych bakalii oraz owoców. Makowiec japoński, o którym mowa, nie potrzebuje pieczenia spodu, dzięki czemu jego przygotowanie zajmuje minimalną ilość czasu. To idealne ciasto na nadchodzące święta.

Makowiec japoński zawsze wychodzi bajecznie wilgotny. Cała w tym zasługa jabłek, które w naturalny sposób nawilżają ciasto. Dzięki użyciu gotowej masy makowej możesz skrócić czas przygotowania do minimum. Z pewnością docenisz szybkość pieczenia makowca podczas przedświątecznej gorączki.

Przepis na błyskawiczny makowiec japoński

Składniki:

  • 1 puszka masy makowej

  • 4 duże kwaskowate jabłka

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 1 szklanka rodzynek

  • 1 szklanka migdałów

  • 2/3 szklanki kaszy manny

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3-4 krople aromatu rumowego

Jak upiec makowiec japoński na święta?

Masę makową przełóż od dużej miski. Jabłka do makowca japońskiego obierz i zetrzyj na tarce. Do naczynia z makiem dodaj owoce, posiekane bakalie, proszek do pieczenia i kaszę manną.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka dołóż do miski z pozostałymi składnikami na makowiec japoński. Dodaj odrobinę aromatu rumowego i starannie wymieszaj. Na koniec delikatnie i ostrożnie połącz składniki z ubitą pianą.

Formę do pieczenia makowca wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez ok. 60 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia i udekoruj wedle uznania. Dla koneserów ciast polecamy ten makowiec na kruchym spodzie. Tradycyjny zawijaniec nie ma przed nami żadnych tajemnic.

Ekspresowy makowiec japoński. Zrobisz go kilka razy szybciej niż tradycyjny
Canva / SonjaBK

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: