Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na postne gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Adam Moskal
Adam Moskal 12.03.2021 01:00

Przepis na postne gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Przepis na postne gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Gołąbki można bez wątpienia zaliczyć do klasyki polskiej kuchni - każdy z nas wychował się na ich smaku i aromacie. Dzisiaj tęsknimy do starych czasów, gdy życie zdawało się prostsze. Jeśli chcesz cofnąć się w czasie, spróbuj przygotować gołąbki jak babcia Marysia.

Ludzie, którzy przestrzegają zasad poszczenia, nie mogą spożywać potraw mięsnych. Jeśli więc należysz do tego grona, a przy okazji tęsknisz za ukochanym smakiem gołąbków, wykonanie poniższego dania pomoże przetrwać ci ten długi okres ze spokojem.

Gołąbki babci Marysi

W tradycyjnej recepturze zaprezentowanej niżej, zamiennikiem mięsa jest mieszanka kaszy jęczmiennej oraz ziemniaków. Jeśli jednak nie przepadasz za specyficznym smakiem i fakturą kaszy, możesz zamienić ją na inny rodzaj ziarna - my polecamy biała kaszę gryczaną lub najzwyklejszy ryż.

Przygotowanie postnych gołąbków nie różni się zbytnio od mięsnych, więc każdy, kto choć raz w swoim życiu je ugotował, będzie wiedział, co należy robić. Brak doświadczenia również nie stoi na przeszkodzie, wystarczy bowiem kierować się wskazówkami, a wszystko wyjdzie idealnie. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy korzyści, które można czerpać z picia jednej szklanki zsiadłego mleka dziennie. Zarówno powyższy kadr jak i poniższy przepis pochodzą z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Przepis na gołąbki postne

Składniki: 

  • 1/2 kg kaszy jęczmiennej

  • 1/2 kg surowych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • garść suszonych grzybów

  • 0,5 l wody z grzybów

  • 1 l bulionu warzywnego + woda z parzenia liści

  • masło do smażenia

  • 1 kapusta

Zacznij od namoczenia grzybów w gorącej wodzie. Odstaw je na bok, a gdy nasiąkną, odcedź je, lecz nie wylewaj płynu. Z kapusty wytnij głąba i oderwij wierzchnie, brzydkie liście. Włóż całą główkę do wody z solą i gotuj kapustę, aż liście zaczną odchodzić. Odrywaj je po kolei i odkładaj na bok, aby się ostudziły.

Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i wyłóż je na sito, aby odciekły z nadmiaru wody. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Starte ziemniaki wrzuć do miski, dodaj do nich cebulę, jajka, pokrojone grzyby oraz ugotowaną na pół-twardo kaszę. Wymieszaj farsz dokładnie. 

Nakładaj farsz na liście i zawijaj je korzystając z triku babci Marysi - układaj go łyżką na środku liścia, zaginając go w kopertę, a następnie rolując na desce, lekko dociskając. Na dnie garnka wyłóż wierzchnie liście. Na nich rozkładaj gołąbki. Zalej całość mieszanką bulionu i wody po grzybach oraz kapusty. Duś całość przez około dwie godziny. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram