Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Gotując krupnik dodajesz najpierw ziemniaki czy kaszę? Kolejność ma znaczenie. Nigdy więcej nie zrobisz inaczej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 16:52

Gotując krupnik dodajesz najpierw ziemniaki czy kaszę? Kolejność ma znaczenie. Nigdy więcej nie zrobisz inaczej

Gotując krupnik dodajesz najpierw ziemniaki czy kaszę? Kolejność ma znaczenie. Nigdy więcej nie zrobisz inaczej
Canva / ma-k

Smakowity, domowy krupnik na żeberkach jest sycącym daniem. Aby zupa wyszła idealna, należy pamiętać o właściwej kolejności dodawania składników. Zacznij od mięsa, a skończ na ziemniakach. Dzięki temu krupnik będzie miał intensywny smak oraz idealną konsystencję.

Gotowanie krupniku zaczynamy od przygotowania mięsnego wywaru. W drugiej kolejności do garnka trafia włoszczyzna. Kasza gotuje się nieco dłużej niż ziemniaki, w związku z tym wrzucamy ją do garnka na ok. 20 minut przed końcem gotowania. Stawkę składników do krupniku zamykają pokrojone w kostkę kartofle.

Niewłaściwa kolejność dodawania składników do krupniku może zepsuć finalny efekt. Zbyt długo gotowane ziemniaki, rozpadną się w zupie, dlatego dodaje się je na samym końcu. Z kolei kasza powinna być nagotowana, bo wtedy nada zupie kremowej konsystencji. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością kaszy. Ten produkt znacznie zwiększa swoją objętość, przez co wpływa na gęstość naszej zupy.

Przepis na idealny jesienny krupnik

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średni por

  • 1 średnia cebula

  • 4 średnie ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

  • natka pietruszki do podania

Jak ugotować znakomity krupnik

Żeberka na krupnik pokrój w mniejsze kawałki. Umieść je w dużym garnku. Zalej 2-3 litrami zimnej wody, dodaj przyprawy i doprowadź całość na niedużym ogniu do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj warzywa do krupniku. Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę opal w łupinie nad palnikiem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok.

Do gotującego się wywaru na krupnik dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Zagotuj całość na dużej mocy palnika, a następnie ponownie zmniejsz płomień i trzymaj na nim zupę ok. 10 minut. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć.

Do krupniku dodaj kaszę jęczmienną i dokładnie wymieszaj. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodaj pokrojone ziemniaki i trzymaj zupę na ogniu do momentu, aż ziemniaki będą wystarczająco miękkie.

Gotowy krupnik zdejmij z ognia. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem. Krupnik podawaj posypany posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Do zupy możesz dodać także obrane z kości gotowane mięso. Koniecznie wypróbuj przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Z aromatycznych rozgrzewających zup polecamy kwaśną zarzutkę.

Gotując krupnik dodajesz najpierw ziemniaki czy kaszę? Kolejność ma znaczenie. Nigdy więcej nie zrobisz inaczej
Canva / ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: