Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Haluszki z Białowieży królują na stołach. Ich smaku nie da się zapomnieć
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.09.2025 07:59

Haluszki z Białowieży królują na stołach. Ich smaku nie da się zapomnieć

Haluszki z Białowieży królują na stołach. Ich smaku nie da się zapomnieć
Fot. YouTube/Kotlet.TV

Miękkie w środku, złociste na zewnątrz, pachnące ziemniakami i domowym ciepłem – tak smakują haluszki z Puszczy Białowieskiej. Kto raz spróbuje tych tradycyjnych klusek, już zawsze będzie do nich porównywał wszystkie inne.

Kluski z serca Podlasia – tradycja, która łączy

Haluszki to danie pogranicza – obecne w kuchniach białoruskiej, litewskiej i polskiej. W Białowieży goszczą na stołach od pokoleń, zachwycając prostotą składników i głębią smaku. Ziemniaki, mąka i szczypta soli – to wszystko, czego potrzeba, by przygotować tę regionalną specjalność.

Podlaska kuchnia słynie z prostych potraw, które potrafią zaskoczyć smakiem. Haluszki, obok rejbaka i pierekaczewnika, znalazły się na liście kulinarnych skarbów regionu. Stały się kulinarną wizytówką okolic Białowieży, a lokalne koła gospodyń wiejskich nieustannie doskonalą ich recepturę.

Haluszki z Białowieży królują na stołach. Ich smaku nie da się zapomnieć
Fot. Canva

Przepis na haluszki

Na klasyczną porcję dla czterech osób potrzebujesz kilograma ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, po 150 g mąki ziemniaczanej i pszennej, szczypty soli oraz oleju do smażenia. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąki i sól, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

Na lekko podsypanej mąką stolnicy uformuj wałek, pokrój go na niewielkie kawałki – mniejsze niż klasyczne kopytka – i lekko spłaszcz je w palcach. Rozgrzej tłuszcz – wystarczająco, by okruszek ciasta natychmiast zasyczał po wrzuceniu. Kluski smaż do uzyskania bursztynowej skórki i chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Odsącz je na papierowym ręczniku, by zachowały wilgotne wnętrze, ale nie nasiąkły olejem.

Z czym podawać haluszki?

Podlaskie haluszki świetnie komponują się z mięsem w sosie grzybowym, kwaśną śmietaną i skwarkami. Ich chrupiąca powierzchnia dobrze kontrastuje z kremowymi dodatkami. Można je podać także na słodko – z cukrem pudrem i śmietaną – co uwypukla ich maślany aromat.

Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, gdy skórka jeszcze delikatnie trzeszczy, a środek pozostaje puszysty. Jeśli zostaną na następny dzień, wystarczy podgrzać je w piekarniku – odzyskają chrupkość, a nawet zyskają lekko orzechowy posmak.

Te niepozorne kluski potrafią zaskoczyć. I choć są proste, potrafią zdominować nawet najbardziej wystawną ucztę. Warto dać im szansę – raz, a zostaną z tobą na długo.

Poznaj przepis na kapuśniak w zupełnie innej wersji. Dowiedz się także, jakie warzywo dodać do swojej diety. 

Haluszki z Białowieży królują na stołach. Ich smaku nie da się zapomnieć
Fot. YouTube/Kotlet.TV

Źródło: radio.bialystok.pl