Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis

Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis

Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis
canva/Lesyy

Leśny mech przyrządza się bardzo prosto, a efekt zachwyca. Wilgotne i miękkie ciasto szpinakowe spotyka się tu z pysznym, delikatnie waniliowym kremem. Ten wyśmienity deser będzie idealny na pierwszy wiosenny weekend. Spróbujecie?

Ciasto leśny mech kusi piękną, intensywnie zieloną barwą i aksamitny kremem na bazie śmietany i mascarpone. Jeżeli szukacie odmiany od przekładanego biszkoptu czy domowej babki piaskowej, ten deser jest dla was. Nie obawiajcie się szpinaku — nie zdominuje smaku.

Przepis na wyśmienite ciasto leśny mech

Składniki na ciasto:

  • 4 duże jaja

  • 2 szklanki mąki

  • 120 ml oleju rzepakowego

  • 1 niepełna szklanka cukru

  • 450 g mrożonego szpinaku

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie ciasta:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy olej.

Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty urządzenia i dodajemy szpinak. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 35 minut i studzimy.

Przygotowanie kremu i składanie deseru:

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem. Schłodzony serek mascarpone przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niego śmietanę. Miksujemy na małych obrotach. Górą część ciasta ścinamy.

Wydrążamy wnętrze oddzielonej części wypieku. Spód pokrywamy kremem, a następnie posypujemy okruszkami. Deser wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego.

Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis
Leśny mech — efektowne i smaczne ciasto

Źródło zdjęcia: canva/olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni Zapraszamy na nasz Instagram