Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień
Monika Dec
Monika Dec 02.01.2025 09:16

Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień

Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień
fot. Canva

Jajecznica po góralsku jest idealnym pomysłem na zimowe śniadanie. Smaczna, sycąca, pełna pysznych dodatków, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskim tym prostym i wyjątkowo smakowitym daniem.

Jajecznica niejedno ma imię

Jajecznicę możemy podawać w różnych wersach. Latem z sezonowymi ziołami jak m.in. bazylią, lubczykiem i oregano lub warzywami np. szpinakiem i pomidorami. Zimą lepiej sięgnąć po bardziej sycącą wersję tej potrawy. Kluczowe są 2 dodatki, które z pewnością podbiją serca niejednego smakosza, czyli boczek oraz oscypek. Ten drugi możesz zastąpić serem wędzonym. Poniżej zdradzamy przepis na to przepyszne śniadanie.

Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień
fot. Canva

 

Jajecznica po góralsku - składniki

Do zrobienia jajecznicy po góralsku potrzebujemy:

  1. 5 jajek
  2. pół oscypka
  3. małą cebulę
  4. 100 g boczku wędzonego
  5. sól i pieprz do smaku
  6. masło do smażenia
  7. opcjonalnie: pęczek szczypiorku

Jajecznica po góralsku - krok po kroku

Oscypek i boczek pokrój w małą kostkę, a cebulę na piórka. Przełóż  oscypek do miski. Wbij do niej jajka, wsyp sól i pieprz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię. Na maśle podsmaż boczek, później dorzuć do niego cebulę, smaż oba składniki, aż się zeszklą.

Wlej na patelnię z boczkiem i cebulą jajka z oscypkiem. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż przez kilka minut. Gotową jajecznicę możesz podać z posiekanym szczypiorkiem i pajdą chleba.

Na naszej stronie znajdziecie inne ciekawe pomysły na śniadania m.in. przebojowe jajka po turecku oraz szakszukę.

Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień
fot. Canva