Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi
canva/OksanaKiian

Nie wiesz, jak podać jajka na twardo? Wypełnij je smakowitym farszem z pieczarek. Tym razem, zamiast łączyć z dodatkami żółtko, posiekamy całe jajo, a skorupkę wykorzystamy jako elegancką miseczkę. Zaskoczcie tym rarytasem bliskich — będą zachwyceni i poproszą o więcej.

Jajka na twardo można podać na kilka sposobów. Posiekanie ich i połączenie z podsmażonymi pieczarkami i cebulką jest niestandardowym pomysłem na farsz. Wypełnimy nim skorupki, uzyskując efektowną przekąskę lub śniadanie dla najbliższych. Skusicie się?

Przepis na wyborne jajka na twardo z farszem z pieczarek

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka

  • 1 jajo surowe

  • 200 g pieczarek

  • 1 nieduża cebula najlepiej ze szczypiorkiem

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie jajek na twardo z farszem z pieczarek:

Pieczarki ścieramy na tarte o większych oczkach lub zgrubnie kroimy. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż nieco się zredukują, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy nieco tłuszczu i wrzucamy posiekana cebulę bez szczypioru.

Szklimy ją, po czym zdejmujemy patelnię z kuchenki. Jajka na twardo w skorupkach przekrawamy na pół, a następnie oddzielamy środek od otoczki przy pomocy łyżki. Skorupek nie wyrzucamy. Jaja siekamy i umieszczamy je w misce.

Wrzucamy przestudzoną zawartość patelni oraz rozdrobniony szczypiorek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy jajeczne otoczki. Zanurzamy je od strony smakowitego wypełnienia w roztrzepanym jajku surowym.

Panierujemy w bułce tartej i podsmażamy tę stronę na patelni - tak by powstała chrupiąca skorupka. Przenosimy na talerze. Jajka na twardo z nadzieniem są gotowe do podania. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na smakowite dania z jaj. Ten artykuł zawiera wskazówki pozwalające na sprawne przygotowanie jajecznicy na parze. W tym natomiast zdradzamy jak przyrządzić świetne jajko w koszulce.

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi
canva/pr2is

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla