Jak oczyścić kurki? Sięgnij po produkt z kuchennej szafki
Jak oczyścić kurki z piasku i resztek ziemi? Zwykle czyścimy je szczoteczką. Sposób ten jest skuteczny, lecz czasochłonny. Wystarczy jednak produkt z kuchennej szafki, by grzyby były idealne czyste bez szorowania. Po prostu wykorzystaj zwykłą mąkę.
Kurki oczyścisz w dwóch prostych krokach
Każde grzyby, w tym kurki zaraz po przyniesieniu z lasu, warzywniaka, bądź sklepu należy dokładnie oczyścić z resztek piasku i ziemi. Najbardziej popularną metodą czyszczenia jest oczywiście namaczanie i szorowanie leśnych przysmaków szczoteczką. Jest jednak o wiele prostsze rozwiązanie.
Patent na oczyszczenie kurek z piasku przedstawiła Ania Zyśk, która dzieli się przepisami i poradami kulinarnymi na swoim profilu jedz.pysznie na Instagramie. Wystarczą dwie proste czynności, a grzyby będą idealnie czyste bez szorowania.
Jak szybko oczyścić kurki z piasku?
Krok 1. Kurki przełóż do miski, a następnie wsyp 2-3 łyżki zwykłej mąki. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Potrząśnij miską kilkukrotnie, by mąka dokładnie pokryła wszystkie grzyby.

Krok 2. Teraz zalej kurki zimną wodą. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyjmij kurki i przepłucz je pod bieżącą wodą. Gotowe!

Kurki. Do czego je wykorzystać i jak suszyć?
Kurki z powodzeniem możemy suszyć na słońcu. Pamiętajmy jednak, by przed suszeniem ich nie myć, ponieważ spleśnieją. Grzyby rozkładamy na gazecie i zostawiamy na 3-5 dni na słońcu, aż zrobią się ciemne. Na noc przekładamy kurki do domu.
Kurki warto wykorzystać do jajecznicy, czy omletów. Doskonale komponują się z kurczakiem, wieprzowiną i wołowiną, nadając im niepowtarzalnego aromatu. Z kurek przygotujemy także świetny sos do makaronu, czy ziemniaków. Możemy ugotować również z nich zupę krem.
Polecamy przepis na kotlety mielone z kurkami oraz marynowane kurki siostry Anastazji.
Źródło: Anna Zyśk