Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Jak oczyścić kurki? Sięgnij po produkt z kuchennej szafki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.07.2025 18:10

Jak oczyścić kurki? Sięgnij po produkt z kuchennej szafki

Jak oczyścić kurki? Sięgnij po produkt z kuchennej szafki
Fot. Anna Zyśk

Jak oczyścić kurki z piasku i resztek ziemi? Zwykle czyścimy je szczoteczką. Sposób ten jest skuteczny, lecz czasochłonny. Wystarczy jednak produkt z kuchennej szafki, by grzyby były idealne czyste bez szorowania. Po prostu wykorzystaj zwykłą mąkę.

Kurki oczyścisz w dwóch prostych krokach

Każde grzyby, w tym kurki zaraz po przyniesieniu z lasu, warzywniaka, bądź sklepu należy dokładnie oczyścić z resztek piasku i ziemi. Najbardziej popularną metodą czyszczenia jest oczywiście namaczanie i szorowanie leśnych przysmaków szczoteczką. Jest jednak o wiele prostsze rozwiązanie.

Patent na oczyszczenie kurek z piasku przedstawiła Ania Zyśk, która dzieli się przepisami i poradami kulinarnymi na swoim profilu jedz.pysznie na Instagramie. Wystarczą dwie proste czynności, a grzyby będą idealnie czyste bez szorowania.

Jak szybko oczyścić kurki z piasku?

Krok 1. Kurki przełóż do miski, a następnie wsyp 2-3 łyżki zwykłej mąki. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Potrząśnij miską kilkukrotnie, by mąka dokładnie pokryła wszystkie grzyby.

Jak oczyścić kurki? Sięgnij po produkt z kuchennej szafki
Fot. Anna Zyśk

Krok 2.  Teraz zalej kurki zimną wodą. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyjmij kurki i przepłucz je pod bieżącą wodą. Gotowe!

Jak oczyścić kurki? Sięgnij po produkt z kuchennej szafki
Fot. Anna Zyśk

Kurki. Do czego je wykorzystać i jak suszyć?

Kurki z powodzeniem możemy suszyć na słońcu. Pamiętajmy jednak, by przed suszeniem ich nie myć, ponieważ spleśnieją. Grzyby rozkładamy na gazecie i zostawiamy na 3-5 dni na słońcu, aż zrobią się ciemne. Na noc przekładamy kurki do domu. 

Kurki warto wykorzystać do jajecznicy, czy omletów. Doskonale komponują się z kurczakiem, wieprzowiną i wołowiną, nadając im niepowtarzalnego aromatu. Z kurek przygotujemy także świetny sos do makaronu, czy ziemniaków. Możemy ugotować również z nich zupę krem. 

Polecamy przepis na kotlety mielone z kurkami oraz marynowane kurki siostry Anastazji.

Źródło: Anna Zyśk