Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.11.2022 20:53

Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick

Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
canva/Bartosz Luczak

Kapusta wigilijna z grochem lub grzybami jest przepysznym dodatkiem do smażonego karpia i innych, tradycyjnych potraw. Niestety jest również ciężkostrawna, przez co może wywołać wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Kapusta gotowana z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości.

Kapusta jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Niektórzy przygotowują ją z grzybami, inni z grochem. Kapusta jest przepysznym, ale ciężkostrawnym daniem. Jest na to jednak sprawdzony sposób. Zrezygnuj również z zasmażki, a potrawa wigilijna będzie o wiele smaczniejsza i przede wszystkim lekka.

W kapuście znajdują się enzymy, które wywołują wzdęcia i wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warzywo gotowane z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości i jest o wiele łatwiej przyswajalne. Nie powoduje również dyskomfortu i uczucia pełności.

Kminek, goździki, majeranek, liście laurowe i oregano to zioła, które powinny znaleźć się w każdym daniu z kapusty, grochu i fasoli. Dzięki nim każde danie będzie o wiele lżejsze i łatwiej przyswajalne. Kapustę wigilijną przygotujmy bez zasmażki i bez tłuszczu. Będzie o smaczniejsza i zdrowsza.

Jak ugotować kapustę wigilijną, żeby nie była ciężkostrawna?

Do gotującej się kapusty dodaj kminek i kilka goździków. To doskonały duet neutralizujący enzymy odpowiedzialne za wzdęcia. Kminek wykorzystywany jest również do namaczania grochu i fasoli, również dlatego, żeby pozbyć się uczucia pełności po zjedzeniu.

Działanie przypraw wzmocnisz, jeśli dodasz również liście laurowe, majeranek i odrobinę suszonego oregano. Suszone zioła hamują procesy fermentacyjne i pobudzają trawienie. Wzmacniają również smak i aromat całej potrawy.

Kapusta wigilijna będzie o wiele lżejsza, kiedy zrezygnujesz z zasmażki i dużej ilości tłuszczu

Kapustę wigilijną przygotuj w lekkiej wersji. Danie jest wystraczająco aromatyczne, nie dodawać więc do niego mąki przesmażonej na maśle. Zasmażka nie poprawia smaku, dodaje jedynie kaloryczności i sprawia, że kapusta jest ciężkostrawna.

Kapustę przesmaż z dodatkami na małej ilości oleju. Możesz zupełnie zrezygnować z tłuszczu i wymieszać jedynie wszystkie przygotowane składniki. Kapusta wigilijna z kiszonej kapusty, grzybów lub grochów będzie o wiele lżejsza i smaczniejsza.

Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Dowiedz się również, dlaczego warto namoczyć owoce suszone przed dodaniem ich do wypieków.

Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: