Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny

Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny

Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny
canva/Szakaly

Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?

Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil.  Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.

Przepis na świetny budyń ryżowy z bananem

Składniki:

  • 300 g ugotowanego ryżu lub 110 g płatków ryżowych błyskawicznych

  • 625 ml mleka lub napoju sojowego

  • 1 średni banan

  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

Do podania:

  • płatki migdałowe

  • plasterki świeżego banana

  • pokruszona gorzka czekolada

  • konfitura wiśniowa

  • biszkopty waniliowe

Jak zrobić budyń ryżowy z bananem?

W garnku umieszczamy płatki ryżowe i zalewamy je mlekiem lub napojem sojowym. Gotujemy na niewielkim ogniu do 10 minut. Ostudzone przenosimy do pojemnika blendera wraz z kawałkami banana.

Dodajemy miód lub syrop klonowy oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładki krem. Nakładamy do miseczek. Budyń z ryżu podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: ten przepis jest świetny, jeśli chcecie wykorzystać nadmiar ryżu z obiadu. Nawet ugotowany z dodatkiem soli będzie dobrą bazą do zrobienia słodkiego podwieczorku.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysłu na przysmaki z bananem. Polecamy proste domowe lody oraz smaczne i sycące placuszki z dodatkiem płatków owsianych.

Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny
canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: