Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób
canva/minadezhda

Gołąbki są jednym z często goszczących na naszych stołach dań. Przygotowanie ich w piekarniku i bez zawijania w kapustę zajmie wam znacznie mniej czasu, a danie będzie równie smaczne. Patent Maryli jest niezawodny. Spróbujcie?

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie dobrych gołąbków. Kultowe danie warto przyrządzić z pominięciem zawijania mięsa w liście kapusty — wystarczy poszatkować warzywo, dodać je do farszu i uformować kotlety. Będzie równie pysznie, a pracy zdecydowanie mniej. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • pół większej białej kapusty

  • 100 g białego ryżu

  • 1 średnia cebula

  • 2 średnie jaja

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie gołąbków bez zawijania

Ryż płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Odcedzamy go i studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy, uprzednio usuwając głąb i twarde kawałki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce łączymy mięso mielone, chłodny ryż, cebulkę oraz kapustę. Wbijamy jaja i doprawiamy masę słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy ją, po czym formujemy owalne kotlety i podsmażamy je do zrumienienia.

Przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej podgrzanym wraz z bulionem i doprawionym oregano przecierem pomidorowym, tak by całość przykryć. Pieczemy około 40 minut. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania obiadowe. Szczególnie polecamy kotlety z selera oraz pyszne pulpety z kaszy gryczanej i pieczarek. Jarskie dania są świetną alternatywą klasyki.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: