Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?
canva/MiloszGuzowski

Zastanawiacie się co podać w święta na obiad? A może macie w gronie najbliższych amatorów kapusty? Postne gołąbki będą idealnym wyborem. Farsz przygotowany z kaszy i grzybów będzie pyszny i sycący. Koniecznie spróbujcie tej wersji tradycyjnej potrawy. Przypadnie wam do gustu.

Gołąbki są potrawą, która przyrządzona zostać może na wiele sposobów. Jedni dodają do nich sosu pomidorowego, inni ryżu i papryki. W wersji postnej, którą tym razem wam proponujemy, klasyczny składnik farszu — mięso — zastępujemy kaszą i grzybami. Danie będzie aromatyczne i będzie można podać je na wigilijnej kolacji.

Przepis na postne gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 40 g suszonych podgrzybków

  • 300 g kaszy jęczmiennej perłowej

  • 2 nieduże cebule

  • przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mąka pszenna lub ziemniaczana do zagęszczenia dania

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do osolonego wrzątku. Podgrzewamy, aż liście zaczną odchodzić. Rozdzielamy je, a następnie usuwamy z nich grube nerwy.

Kaszę perłową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy ją, aż się zeszkli. Grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy w paseczki.

Dodajemy je do ugotowanej kaszy, a następnie łączymy z cebulką. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. Na każdy liść wykładamy porcje farszu i zawijamy go.

Gotowe gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Zalewamy je wywarem z grzybów i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy wodę.

Gdy kapusta zmięknie, doprawiamy płyn do smaku i delikatnie zagęszczamy danie mąką, uważając, by nie powstały grudki. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Źródło zdjęcia: canva/maranelo66

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

  • Zapomniany, babciny trick na sałatkę jarzynową

  • Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką

  • Wyborne śledzie z zaskakującym dodatkiem. Zapomnij o oleju

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram