Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca

Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca

Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca
canva/4kodiak

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Jeśli akurat nie mamy pod ręką jajek, równie pyszną potrawę przyrządzimy z kalafiora. Rozdrobione i ugotowane warzywo będzie miało podobną strukturę, a przyprawy sprawią, że będzie smakowało bardzo podobnie. Przekonajcie się sami.

Jajecznica jest jedną z potraw, które z łatwością przyrządzić można w wersji roślinnej. Sekretem smaku dania jest czarna sól — kala namak. Jej charakterystyczny jajeczny posmak pozwala cieszyć się znanymi kompozycjami smakowymi nie tylko wtedy, gdy zrezygnowaliśmy z jajek ze względów etycznych.

Przepis na wyborną jajecznicę bez jaj

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 1 nieduża cebula

  • 1/3 łyżeczki czarnej soli kala namak

  • pół łyżeczki kurkumy

  • posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy warzywo i rozgniatamy je widelcem. Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Na patelnię wlewamy trochę wody.

Wrzucamy cebulę, solimy ją delikatnie. Dusimy przez moment, a następnie dodajemy kalafior. Doprawiamy kurkumą, czarną solą i pieprzem. Smażymy bez tłuszczu do czasu, aż cebula całkowicie zmięknie.

Danie podajemy na ciepło, posypane szczypiorkiem. Możemy dodać jeszcze pokrojonego świeżego pomidora i pieczywo. Jajecznice bez jajek jest gotowa. Smacznego.

Po pomysły na tradycyjną jajecznicę zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przygotować ją z brokułami. Ten natomiast zdradza sposoby na przygotowanie jej bez dodatku tłuszczu.

Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca
Jajecznica w wersji roślinnej będzie bardzo smaczna

Źródło zdjęcia: canva/PeteerS Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zakreconywegeobiad

Zapraszamy na nasz Instagram