Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/Wiktory

Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?

Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.

Przepis na bezmięsną pieczeń rzymską z jajkiem

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 5 jaj

  • 1 średni por

  • 1 nieduża marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 namoczona kajzerka

  • olej rzepakowy

  • trochę bułki tartej

Przyprawy:

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki kuminu

  • szczypta cząbru

  • 3 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • natka pietruszki lub koperek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę namaczamy przez 12 godzin. Gotujemy ją przez 20-30 minut, w połowie dodając obraną i pokrojoną marchew oraz pietruszkę. 3 jaja gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Pora płuczemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę oraz pora. Gdy nieco się zeszklą, dodajemy grzyby i dalej podgrzewam, aż trochę się zredukują. Solimy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Ugotowane warzywa oraz zawartość patelni umieszczamy w pojemniku blendera wraz z przyprawami, dwoma żółtkami, namoczoną bułką i posiekanymi ziołami. Blendujemy na gładką masę, a następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek.

Część przenosimy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą formy. Układamy na niej ugotowane jajka i przykrywamy je resztą masy. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 20-30 minut do zrumienienia. Podajemy z chlebem i warzywnymi sosami np. chrzanowym. Smacznego.

Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku
Sos chrzanowy do klopsa pasuje doskonale

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: szalonooka