Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń
canva/bhofack2

Placki ziemniaczane bez jajka można przygotować równie prosto, jak tradycyjne. Kurzy nabiał zastąpimy zdrowym kleikiem z siemienia lnianego. Dodatek dobrze znany wprawnym kucharkom doskonale połączy składniki masy i nie wpłynie na smak wyrobu. Danie, które spodoba się każdemu smakoszowi, zrobicie w zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?

Zamiana jajka na roślinny produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą wegańskie. W smaku będą niemalże identyczne. Taktyka sprawdzi się oczywiście także wtedy, gdy zabranie nam w domu kurzego nabiału.

Jedno jajo z powodzeniem zastąpi kleik przygotowany z siemienia lnianego (1 łyżka mielonego ziarna na 3 łyżki wrzątku), woda z puszki ciecierzycy zwana aquafabą (3 łyżki), olej rzepakowy (1 łyżka) czy mąka ziemniaczana (1 łyżka). Dodać też możemy purée z warzyw mączystych np. z dyni hokkaido (1 szklanka odciśniętej z wody masy).

W naszym przepisie postawimy na dodatek dobroczynnego glutka z siemienia lnianego, który dobrze sklei masę ziemniaczaną z cebulą, lecz możecie użyć każdej z wyżej wspomnianych alternatyw. Na 1 kilogram ziemniaków potrzeba ilości zastępującej 2 jaja.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 6 łyżek wrzątku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • kwaśna śmietana lub śmietana kokosowa

  • posiekana natka pietruszki

  • serek kremowy

  • wędzony łosoś

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Prosty patent sprawi, że wyjdą idealnie

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Bulwy ścieramy na tarce o niebyt dużych oczkach do płaskiego naczynia. Odstawiamy je na około 5 minut, uprzednio delikatnie pochylając naczynie np. poprzez postawienie jednej strony na korkowej podkładce.

W trakcie możemy zbierać pojawiający się sok, lecz nie mieszamy masy. Siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy je wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do nasiąknięcia — również na około 5 minut.

Odsączone ziemniaki dociskamy do dna pojemnika, by usunąć możliwie dużo płynu. Do pulpy dodajemy posiekaną lub startą na tarce cebulę oraz czosnek, jeśli go używamy. Wsypujemy także mąkę. Całość łączymy z kleikiem lnianym.

Placki ziemniaczane bez jajka smażymy na dobre rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Na jedną sztukę wykorzystujemy około łyżki przygotowanej masy. Podajemy ze śmietaną i natką pietruszki lub z serkiem i łososiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki, niekoniecznie z ziemniaków. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić słodkie placuszki z płatkami owsianymi. Dodajemy banana, który jest świetnym zamiennikiem jajka w słodkich daniach. Ten natomiast zdradza patent na nietuzinkowe racuchy z mąką gryczaną.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń
canva/sbossert

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: