Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?
Adam Moskal
Adam Moskal 22.01.2022 01:00

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?
canva/blueskyline, Getty Images

Praktycznie każdego dnia korzystamy z rękawicy kuchennej, aby uchronić się przed oparzeniami od wysokiej temperatury. Naukowcy ostrzegają, że przed założeniem jej na dłoń koniecznie trzeba sprawdzić, czy nie jest zamoczona. W zetknięciu z nagrzanym metalem woda szybko paruje i przenika przez włókna materiału. W efekcie, pomimo noszenia odzieży ochronnej, skóra może zostać dotkliwie poparzona.

Rękawica kuchenna jest najlepszym przyjacielem każdego fana pieczenia czy gotowania - bez niej w końcu wyjęcie ciasta z piekarnika nie byłoby tak prostym zadaniem. W czasie korzystania z rękawicy należy zachować jednak szczególną ostrożność.

Mogłoby się wydawać, że używanie rękawicy z grubego materiału nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Ma ona w końcu ochronić nas przed zbyt dużym gorącem. W praktyce łatwo zapomnieć o środkach ostrożności, co przekłada się na poważne zagrożenie.

Przed użyciem sprawdź, czy rękawica kuchenna jest mokra

Gdy gotujemy posiłek lub zmywamy naczynia o zachlapania nie trudno. Niezależnie czy źródłem chlapnięć jest wrząca i buzująca zupa, czy woda z kranu, sprzęty kuchenne, blaty i inne rzeczy stają się mokre.

W przypadku rękawicy kuchennej jakakolwiek wilgoć jest zdecydowanie niechcianym elementem. Gdy przez taki materiał chwyci się gorącą blachę z ciastem, woda zacznie szybko parować i powędruje do skóry, wywołując poważne poparzenia.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Oklahomie odkryli, że newralgicznym miejscem rękawic kuchennych są szwy. Cienka warstwa materiału nie blokuje w żadnym stopniu gorącej pary wodnej, a dodatkowa siła nacisku jedynie zwiększa zagrożenie poparzeniem.

Jak rozwiązać problem z rękawicą kuchenną?

- Moglibyśmy zasugerować przeprojektowanie rękawic kuchennych, tak, by umieścić szwy z dala od palców oraz zawrzeć etykietę, naszywkę z ostrzeżeniem, jakie ryzyko sprawia wilgotny materiał - stwierdziła dr Aditya Jayadas z uniwersytetu w Oklahomie.  My jako użytkownicy powinniśmy skupić się głównie na zachowaniu czystości i podstawowych zasad BHP w kuchni. Rękawice powinny poza użytkowaniem znajdować się na wieszakach, na których nie zmokną.

Po praniu konieczne jest upewnienie się, że rękawice w pełni wyschły. Dobrą alternatywą dla zawodnych rękawic są silikonowe chwytaki do gorących naczyń, która łatwo się czyści i bardzo ciężko je zniszczyć.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia sposoby na rozpoznanie dobrej jakości oscypka.

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Źródło zdjęcia: canva/GrashAlex, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram