Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem

Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem

Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem
canva/Mykola Lunov

Jarskie kotlety mielone są doskonałą alternatywą dla mięsnych przysmaków. Tym razem proponujemy przygotowanie ich z ziemniaków. Sycące i tanie warzywo z dodatkiem kilku przypraw, w tym świeżego koperku, smakuje doskonale. Musicie spróbować.

Prosty przepis na kotlety ziemniaczane spodoba się osobom, które cenią swój czas. Danie można zrobić z już ugotowanych warzyw, które pozostały po poprzednim posiłku. Jest tanie, smaczne i bezmięsne, więc świetnie sprawdzi się jako piątkowy obiad. Skusicie się?

Przepis na jarskie kotlety mielone

Składniki:

  • 600-700 g ziemniaków

  • 1 jajo

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 40-50 g bułki tartej + do obtoczenia

  • 30 g mąki pszennej

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić jarskie kotlety mielone? Wykorzystajcie ugotowane ziemniaki

Zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Studzimy je i rozdrabniamy przy pomocy praski.

Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Chłodne warzywa łączymy ze sobą, a następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajo i posiekany koperek. Wymieszaną masę doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety ziemniaczane i obtaczamy je w niewielkiej ilości bułki tartej. Smażymy na średnim ogniu, aż do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jarskie kotlety mielone. Wypróbujcie koniecznie prostą recepturę na rarytas z jajek. Być może spodoba wam się także prosty patent na mielone z selera.

Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: